Hamarosan jönnek a levegő nélküli gumik

Hosszú évek óta kísérleteznek a levegő nélküli gumikkal. Az egyetlen sikeres ilyen fejlesztést a holdautóknál használták, de ott kifejezetten hátrány volt a levegő, a fémabroncsoknál nem kellett törődni a rozsdával, és nem volt cél a hosszú élettartam.

A világ több nagy gumigyártója is sok év óta próbálkozik a fejlesztéssel. A Michelin és a GM egyesítették kutatómunkájukat és bemutatták közös fejlesztésüket, Az UPTIS- rendszert.

Évente 200 millió abroncsot kell elcserélni valamilyen sérülés miatt. Egy levegőmentes abroncs sok meghibásodási lehetőséget kiküszöböl. Nincs defekt, nem okoz sérülést a túlfújás vagy az alacsony nyomás. Ha ezeket kiküszöbölnék, évente abroncsok tízmillióit lehetne megspórolni.

AZ UPTIS abroncsok gumiból, és műgyantával erősített üvegszálból készülnek. A küllős abroncs most már olyan erős, hogy felveszi a versenyt a hagyományos autógumikkal.  A vizsgálatok alapján megbirkózik az összes olyan terheléssel, amivel használat során szembe kerül.

A gumik éles tesztelése a napokban indult meg, Chevrolet Bolt elektromos autókon tesztelik.  A tervek szerint öt év múlva már megvásárolható lesz.

Facebook hozzászólások

You may also like...