Ég és Föld vonzásában: kétéves tudománynépszerűsítő program indul az MTA, az ELTE és a Vas Megyei TIT szervezésében

Az elmúlt években csökkenö érdeklödést tapasztalhatunk a természettudományok iránt a fiatalok részéröl. Ezt a tendenciát szeretnék most megfordítani egy nagyszabású kezdeményezés keretein belül, hogy a fiatalok (és persze mindenki más is) ismét azt érezze: érdemes az ég felé fordítani tekintetünket, tudományosan is beleámulni a Végtelenbe!

„Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” címmel kétéves tudományos ismeretterjesztő program indul, amelynek célja, hogy az általános iskolás diákoktól a doktoranduszhallgatókig fiatalok széles körének mutassa be a legújabb csillagászati és természettudományos eredményeket és a hazai kutatóműhelyek munkáját. A szervező konzorcium, amely az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, valamint a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület összefogásával alakult meg, a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartja programnyitó rendezvényét.

Tanulmányi kirándulások az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkés-tetői Obszervatóriumába, pályaorientációs tábor, csillagászati témájú előadás-sorozat, tudományos konferenciák Észak- és Nyugat-Magyarországon – az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont (mint konzorciumvezető), valamint a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület együttműködésével megalakult konzorcium változatos rendezvényeket szervez a csillagászat iránt érdeklődők számára a következő két évben. Az „Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” projekt programjai közérthetően mutatják be a természettudományok – kiváltképp a csillagászat –, valamint a technika eredményeit a fiatal korosztálynak a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régióban. A szervezők szándéka a diákok figyelmének felkeltése a természettudományok iránt, a kutatói életpálya népszerűsítése az iskolások, valamint a matematika, informatika, mérnöki és természettudományos szakokon tanuló egyetemi hallgatók körében.

„A pályázat egyik célja, hogy mindenki számára közérthetően, egyúttal saját pályánkkal is hitelesen mutassuk be a nagyközönségnek a csillagászat eredményeit” – fogalmazott Kiss László, az MTA doktora, a Lendület program nyertes kutatója. A programok egyik helyszíne az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Galyatető közelében fekvő, idén ötvenéves Piszkés-tetői Obszervatóriuma, a hazai megfigyelő csillagászat központja. Az eddig csak külön engedéllyel látogatható obszervatórium a projektnek köszönhetően rendszeres nyitvatartási időben várja a látogatókat, élénkítve a turizmust, és így hozzájárulva ezzel a térség gazdasági fejlődéséhez. Az érdeklődők megismerkedhetnek az obszervatóriumban zajló tudományos munkával, a csillagászati műszerekkel, valamint a konkrét, a helyszínhez köthető tudományos eredményekkel (például kisbolygó- és szupernóva-felfedezésekkel). A szakirányú – csillagász, asztrofizikai – képzésben részt vevő egyetemisták laborgyakorlatokon vehetnek részt, amelyek révén bepillanthatnak az obszervatóriumban zajló tudományos tevékenységbe, és ízelítőt kapnak a felfedező kutatásokból.

A tudományos rendezvények mellett a szervezők a projekt keretében honlapok készítését és kiadványok megjelentetését is tervezik.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?