Három hónapnyi punk – A punk cikksorozat

A punk irányzatok három hónapon át szerepeltek nálunk. Cikkeinkben igyekeztünk a lehető legrészletesebben foglalkozni a témákkal. Ezeket a cikkeket gyűjtöttük most össze egy listába, valamint a cikkek szerzője is leírja saját benyomásait.

Amikor elkezdtem dolgozni a punk tematikák cikkein, először – a cyberpunk rajongásom miatt – csak a kibervandál volt betervezve. Aztán úgy gondoltam, ha már megírtam azt, akkor írhatnék a steampunkról is, utána pedig kedvet kaptam a többihez. Ez azért volt számomra nagy öröm, mert így tehettem egy nagy kirándulást a kevésbé ismert punk világokba is.

Ahogy megfigyeltem a punk irodalmat, levontam azt a következtetést, hogy a spekulatív fikció avantgárd mozgalma volt. Szembemenni a korábbi szemléletekkel; lerombolni a régit és újat építeni a helyére; felkavarni azt  a területet, amelyben alkottak; ez mind megvan a punk irodalomban. Ahogy a hibák is.

A cikkeimben igyekeztem objektív lenni, ezért a pozitívumok mellé a negatívumokat is összegyűjtöttem. De van egy olyan rossz oldala is a vandál művek összességének, amelyet korábban nem írtam le. Mégis, ha végigkövetted a cikkeket, kedves Olvasó, akkor már rájöhettél, mire gondoltam. Igen, a címek. Minden punk zsánernek ott van a nevében a punk, és ha jól számoltam össze, összesen tizenhárom (!) vandál tematikáról írtam. De nagy részük csak a nevében viseli a punkosságot. Sok csak divatból viseli a jelzőt, és nincs a megalkotása mögött valódi punk ideológia. Több al-zsáner már egybeolvadt más témákkal, vagy más médiumban találta meg a sikert, esetleg kifulladt.

 A könyv, mely elérte, hogy megkedveljem a punk irodalmat.

Az olvasó joggal kérdezheti, hogy miért használtam a vandált? Miért nem az elterjedtebb „kiberpunk”, „gőzpunk” stb. alakokat használtam, vagy írtam mindig le az eredeti nevüket? Az előbb említett honosítások visszatetszést keltettek bennem, hiszen csak félig magyarok. A „punk” szó nem esett át magyarosításon, és ebben az alakban maradt. Nem lett belőle „pank” vagy „pánk”. Ezért keresnem kellett egy olyan kifejezést, mely rövid, valamelyest kifejezi a punk irodalmi lényegét és hatásos. Így lett az én szótáramban a punkból vandál. És ha nem találtam volna ki a kiberpunk helyett egy másik szót, mely az én honosításom, akkor nem érvényesült volna a punk szellemiség, hiszen nem teremtettem egy új kifejezést a meglévő helyett, hanem egy általam helytelenítettet használtam volna. Az eredetit pedig azért nem használtam sokszor, mert el akartam kerülni a szóismétlést, amennyire csak megoldható. A cyberpunk/kiberpunk szó állandó cserélésének pedig nem láttam értelmét. Minden amellett szólt, hogy punkoskodjak egy csöppet.

Végezetül még annyit szeretnék leírni, hogy örömmel dolgoztam ezen a cikksorozaton. Minden egyes sorát örömmel vetettem képernyőre, és bár így, utólag átolvasva nem egyszer kissé száraz lett az eredmény, de elődlegesen tájékoztató jelleggel készültek, és enciklopédikusan akartam megírni őket. Ez úgy-ahogy össze is jött. És örülök, hogy több embert is sikerült jobban bevezetni a punk irodalom nem mindennapi világába. Köszönöm, hogy elolvastátok a cikkeimet, és a továbbiakban is igyekszem érdekes témákat keresni.

Rondár

 

A cikkek listája, időrendben:

 

Cyberpunk

Steampunk

Biopunk

Dieselpunk

Nanopunk

Splatterpunk

Clockpunk, teslapunk, atompunk

Stonepunk, nowpunk

Elfpunk, mythpunk

Facebook hozzászólások

You may also like...

3 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  Én egy ujabbal is bőviteném. Sci-punk. Ez orvosi tematika lenne. És nagyon nehéz olvasmányokat tartalmazna.

 2. Vian szerint:

  Már megint….semmi logika nincs az írásaidban! Nagyon nehéz..ez mit takar..szerintem Te sem tudod..Szóval ha írsz akkor törekedj a pontosságra!!

 3. Vian szerint:

  Igen a vandál szó..számomra a vandál egy népnév ezért is fura névkapcsolat a vandálpunk…
  Ráadásul a történelmből az egyik kedvenc népem.
  Persze nem zavar.

Vélemény, hozzászólás?