Harry Harrison (1925. március 12. – 2012. augusztus 15.)

HARRY HARRISON (1925. március 12. – 2012. augusztus 15.) 

Harry Harrison saját weboldala leállt. Csak egy nyitó oldalra kattinthat az odalátogató, ahol MichaelCarroll webmester néhány egyszerű, szívbemarkoló sorát olvashatjuk:
„Nyugodj békében, barátom! Milliók életét érintetted meg izgalmas kalandjaiddal, amelyek tele vannak valószínűtlen, de mindig vidám, izgalmas történetekkel és agyafúrt, de szerethető figurákkal… és tudod, a fikcióid piszok jók voltak, a fenébe is!”
A világháborúban számítógépes technikusként szolgált, aztán grafikával is foglalkozott, saját írásait illusztrálta, amikor a kiadója büdzséje megcsappant.
A túlnépesedés és a háború szörnyűségei visszatérő motívumai könyveinek. Recenzensei humoros szerzőnek tartották, de a kemény társadalomkritika sem volt idegen tőle.
Első regénye, a Halálvilág 1960-ban jelent meg. Egyik leghíresebb műve, az 1966-os Helyet! Helyet! (a Metropolis Media jelentette meg!) vezérmotívumának felhasználásával, Charlton Heston főszereplésével forgatták a Zöld szója című SF-filmet (1973), amelyben a túlnépesedés okozta élelmezési válságot mesterséges ételekkel oldják meg New Yorkban.
Jókora késéssel, 1989 és 2010 között magyarul is megjelent több regénye, így a hírnevét megalapozó sorozatának első két része, a Rozsdamentes Acélpatkány (1961) és A Rozsdamentes Acélpatkány visszavág (1970), továbbá a már említett Helyet! Helyet! (1966), az Édentől Nyugatra (1984) és a Fagyos Éden(1986).
Legutóbbi magyarországi tartózkodása alatt az sfportalnak adott interjúban így nyilatkozott:
„Amikor leülök, nagyjából már tudom, mit akarok írni. Kidolgozok hat-hét oldalt mindennap, aztán engem is meglep a végeredmény. Írni nagyon szórakoztató dolog, de ugyanakkor nagyon nehéz is. A lényeg, hogy jó legyen a végeredmény, nem számít, hány jónak látszó ötletet kell a szemétbe dobni ahhoz, hogy egy valóban jó benn maradjon!”
sj
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?