Varázsvilágok – A Gyürük Ura, a Harry Potter és a Star Wars összehasonlítása a mágia szemszögéből

Varázslat… Az emberi fantáziát már nagyon régóta izgatják a mágia különböző manifesztációi. Komplett tematikák épültek köréjük, és rengeteg fantasy elmaradhatatlan kellékévé váltak. A sci-fitől sem idegen a dolog, hiszen a tudomány mágiaként való szerepeltetése már Arthur C. Clarke regényeiben is felbukkan. Három ismert franchise mágiatípusait szedtük össze, hogy összehasonlítsuk őket.

 

A Gyűrűk Ura

 

Középfölde mágusai (istarok) az öregemberként felbukkanó ainuk a maia kultúrából. Varázserejüknél fogva lassan öregszenek, és lelkük halhatatlan, még ha emberi testüket el is lehet pusztítani. Habár gyakran hasonlítják őket az angyalokhoz, akiknek Középfölde népeinek segítését adták ki feladatként, mégis fogékonyak a haladó teremtmények gyarlóságára. Saruman például Sauron (szintén maia) oldalára áll, holott éppen őt kellene megakadályoznia.

Gandalf-2.jpg

Gandalf, a klasszikus, jó szándékú és különc mágus.

 

A hóbortos remete, Radagast.

 

A bölcs, elegáns, de gonosz Saruman.

 

Az istarok ritkán vetették be hatalmukat, ha harcra került sor. Gandalf hatalmas varázserejét senki sem vonja kétségbe, de többször ragadott maga is kardot ahelyett, hogy bevetette volna a hatalmát. A mágusok inkább konzulként vannak jelen A Gyűrűk Urában, nem pedig harcosként. Ennek ellenére sejthetjük, mennyire erősek lennének, ha a csatatéren vetnék be hatalmukat.

 

gandalf_and_balrog_by_niuner.jpg

“Itt nem jössz át!”

 

Az istarok a tipikus, sztereotip máguskép kialakítói. Az idős, bölcs öregúr, aki bottal jár – és azzal is varázsol -, miközben rejtélyesen fogalmaz és dől belőle a bölcsesség. A tudás őrzője pedig lehet kedves vagy gonosz, de a külsőségek nagyon sok történetben megegyeznek. Ebbe beletartozik a Star Wars is (Obi-Wan Kenobi, Yoda) és a Harry Potter is (Albus Dumbledore).

 

szergejlukjenyenko2.jpg

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. benyo47 szerint:

    “A sci-fitől sem idegen a dolog, hiszen a tudomány mágiaként való szerepeltetése már Arthur C. Clarke regényeiben is felbukkan. ”

    Nos, az ilyen mondatok miatt szoktak engem kimoderálni… 🙂

    A.C.Clarke NEM szerepeltette, hanem megfogalmazta a mágia és a tudomány külső hasonlóságát…

Vélemény, hozzászólás?