Hogyan szerettessük meg a sci-fi és a fantasy műfaját a fiatalokkal?

A Galaktika polcain számos olyan könyvet is találunk, melyek a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriába tartoznak. Vagyis olyan művekről van szó, amelyek megismertethetik és megszerettethetik a fiatalokkal a science fiction és a fantasy műfaját. Ezekből szemezgetünk most:

Christian Saint Luke könyvét már csak a címe miatt is érdemes megvásárolni, ugyanis ilyesmibe ritkán akad a szemünk, amikor új olvasmányok beszerzésekor stíröljük a könyvek gerincét: A kolbász, a bojler és a frigyláda. S nem csak a cím, de a könyvhöz tartózó leírás is  igen humoros:

“Könyvemnek először az Uborkásüvegből nem lesz töltött káposzta címet akartam adni, de apámnak ez nem tetszett. Azt mondta, az inkább szakácskönyvnek hangzik, mint komédiának. Most képzeljük el, ahogy ott áll egy negyvenes éveiben járó háziasszony, és megveszi ezt a szakácskönyvcímű könyvet, ami szerintem a borítója alapján egyáltalán nem hasonlít szakácskönyvre. Kinyitja, és mit talál? Segítek: nem szakmai segítséget a főzéshez, hanem egy alkoholista oroszt, aki szereti a kolbászt, valamint egy törpét, a lakótársát, aki könyvtáros. Na, ők egy bojlerből készült repülővel elmennek Amerikába, és ettől teljesen megváltozik az életük. Vagyis, szerintem a háziasszony nem lenne elragadtatva a könyvtől, mert ez nem az, amit keresett. Kedves Olvasó, remélem, Ön nem egy szakácskönyvet keres, és pláne nem egy olyan könyvet, amit érdemes komolyan venni.”

Ezek után ki ne akarna beleolvasni a kalandos történetbe?

Azt hiszem, talán nem vagyok egyedül, akit az Abarat sorozat borítói már önmagukban lenyűgöznek. Persze okosan tesszük, ha egy könyvet nem a borítójáról ítélünk meg, de ebben az esetben nem kell félnünk, hiszen a történet is zseniális. Számos furcsaság, különböző idegen lények, a tudomány és a mágia egymásnak feszülése és persze rengeteg kaland várja Clive Barker sorozatának olvasóit, a fiataloknak pedig azért is ajánlott, mivel saját problémáik is visszaköszönnek a cselekményből, mint például a tanárokkal való konfliktusok. Nézzük az első rész rövid ismertetőjét:

“Haplatán Cukinak, a csirkevári tinilánynak mintha mindenki csak nehezíteni akarna a sorsán. Iskolatársai csúfolják, tanárai szigorúak, részeges apja pedig időnként még jól el is tángálja. Amikor Cuki a város határán túl keres menedéket, egy mező közepén elhagyatottnak tűnő világítótoronyra bukkan. Mielőtt utánajárhatna, hogy kerül egy efféle, tengerpartra való építmény a szárazföld közepére, összetalálkozik a legkülönösebb lénnyel, akit addigi életében valaha látott – azaz inkább lényekkel, hiszen, mint kiderül, Pajkos János hét testvérével osztozik egy testen, amiről nyolc karja, nyolc feje és be nem álló nyolc szája tanúskodik. A Jánosok menekülnek valaki elől, és az ügyben immár Cuki is nyakig benne van. Nincs mit tenni, irány Abarat csodálatos világa, amely itt terül el körülöttünk, mégis csak a kiválasztottak pillanthatják meg. Ez a különösebbnél különösebb teremtményekkel benépesített mesés szigetbirodalom most nagy bajban van, és úgy tűnik, csakis egy talpraesett tinilány segíthet rajta.”

A Jin és Jang főként azoknak a fiataloknak lehet érdekes, akik kedvelik az animék világát vagy éppen érdeklődnek a kelet-ázsiai kultúra iránt. Acsai Roland műve ugyanis pontosan ezt a hangulatvilágot jeleníti meg az olvasók előtt:

“A Jin és Jang pontosan azt az érzést idézi fel az olvasóban, amit egy jó japán rajzfilm nézése közben érezhetünk. Ugyanazt a boldog szomorúságot hagyja az olvasóban, mint mondjuk a Nauszika című rajzfilm nézőjében: az elveszett harmónia, az aranykor iránti sóvárgást, a tudatot, hogy érdemes ezt a harmóniát keresnünk, és a félelmet, hogy talán nem vagyunk méltók a megtalálására.” Mészöly Ágnes: Szavakkal festett képregény (Mondo Magazin)

Természetesen a kategória további köteteket is tartogat, melyeket felsorolni napestig tartana. Érdemes a Galaktikaboltban megkeresni a Gyermek-ifjúsági, vagy  idősebb fiatalok esetében akár a Young adult témaköröket is, melyekben fiatalabb és idősebb generáció tagjai egyaránt meg fogják találni a kedvükre való könyveket.

Facebook hozzászólások

You may also like...