Hogyan viszonyulnak az űrlények a földi könnyűzenéhez?

A zenekedvelőknek jó hírünk van, hiszen Rob Reid 2012-ben megjelent könyve, a Year Zero, amelyben a könnyűzenének igen nagy szerepe van, hamarosan magyar fordításban is elérhető lesz, A nulladik év címmel.

Az űrlényekkel teli regény jól illeszkedik a sci-fi műfajába, s a humorral átitatott sorok élvezetessé, szórakoztatóvá teszik azt.

A földönkívüli erők összeesküvést szerveznek a Föld elpusztításának érdekében. Ennek miértje viszont kissé meglepő. Indokaik közt ugyanis előkelő szerepet foglal el a popzenénk, amelyről kiderül, hogy az egyik legjobb az univerzumban. Valójában annyira jó, hogy az intergalaktikus lények milliói vadásszák a dallamainkat, mióta 1977-ben ez eltévelyedett rádióadás segítségével felfedezték a mi kis tehetséges bolygónkat. Innentől kezdve ez az év jelenti az idegenek számára a Nulladik Évet.

Aztán persze támad egy kis zűrzavar a szerzői jogok körül, ami viszont már jó ideje gyülemlik, mire rájönnek, így a földönkívüliek nem szívesen fizetnék vissza adósságukat. Itt jön képbe hősünk, Nick Carter, ügyvéd, aki a szerzői jogokkal foglalkozik. És így már a Föld elpusztításának „ésszerű” okát is érthetjük.

Az írónak nem légből kapva jött a téma, hiszen ő maga is jártas a zeneiparban, ugyanis egy zenei streaming szolgáltatás létrehozójaként is ismert. Így valószínűleg a szerzői jogokat is alaposan, kimerülésig tanulmányozta már, tudatában van velük.

Reid rendkívül jól kombinálja az űrlények és a popkultúra egymástól talán kicsit távol eső világát, a humoros stílus pedig külön jót tesz a műnek.

A könyv magyar nyelvű kiadása hamarosan – várhatóan október 25-én – megérkezik a Galaktika polcaira. Addig is, az előrendelés már lehetséges a Galaktika boltban.

Facebook hozzászólások

You may also like...