Hol a legtisztább a levegő?

A kutatók mérései szerint a Déli-óceán feletti légtömeg viszonylag zárt rendszert képez, mert itt a legtisztább a levegő a Földön.

A Coloradói Állami Egyetem kutatói most először vizsgálták meg az Antarktisz körüli víztömeg felett lévő levegő bioaeroszol-összetételét.Megállapították, hogy a Déli-óceán feletti atmoszferikus határréteg levegője mentes az emberi tevékenységekből eredő és távoli kontinensekről származó részecskéktől. A szakértők  egy kutatóhajó fedélzetéről gyűjtöttek levegőmintákat a víz feletti, az óceánnal közvetlenül érintkező légköri rétegből.

A légkör normális esetben is tele van ezekkel a mikroorganizmusokkal, amelyeket a szél több száz vagy több ezer kilométeres távolságokba képes eljuttatni. A szakemberek a szálló mikrobák összetételét vizsgálták a begyűjtött mintákban.  A kutatók egyebek között DNS-szekvenálást alkalmazva állapították meg, hogy a mikrobák óceáni eredetűek.

Ajtó az óceánba

A vizsgálatokból megállapították,  hogy az antarktiszi levegőbe nem jutnak el a távoli szárazföldekről és emberi tevékenységekből eredő aeroszolok. A Déli-óceán egyike a bolygó azon kevés helyeinek, amelyekre csupán minimális hatással van az emberi tevékenység.

A Déli-óceán egy viszonylag új elnevezés, a fogalom használata egyelőre nem általános. A Déli-óceán a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeg neve a modern földrajztudományban, az ötödik óceánként emlegetik. A magyar kartográfia sem használja, a Földrajzinév-bizottság nem ismeri el óceánként.

A magyar nyelvben tradicionálisan óceánnak nevezett három vízterület (Atlanti-óceán, Indiai-óceán, Csendes-óceán) mellett a negyedik a Jeges-tenger. A Déli-óceán a másik négytől eltérően nem kontinensekkel határolt, hanem az Antarktisz körüli, különállóan áramló víztömeget jelölik ezzel a névvel.

Facebook hozzászólások

You may also like...