„Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt.”

Napra pontosan 43 évvel ezelőtt, 1969. július 20.-án látogatta meg elsőként ember égi kísérőnket. Az emlékezetes esemény szállóigéjét mindannyian jól ismerjük: „That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”
Az Apollo-11 legénységének két tagja, Neil Armstrong parancsnok, és Edwin “Buzz” Aldrin űrhajós, a holdkomp pilótája – a felszínen tett sétával, geológiai munkákkal, pihenővel együtt – összesen 21 óra 40 percet töltött a Hold felszínén, mielőtt felszálltak volna. Az Apollo-11 legénységének 3. tagja, Michael Collins ez idő alatt Hold körüli pályán keringett. 

Az azóta sok legendával körbefont eseményt a világ “nyugati” felén élő Tv-adásban közvetítették, eközben a Szovjetunióban a holdraszállás ideje alatt egy népszerű filmet adtak… Magyarországon a poliikai berendezkedésnek megfelelően szintén vita tárgya volt a közvetítés engedélyezése. Végül egy tény erősen elősegítette a döntés megszületését: az ország nyugati felében az osztrák televízió adását könnyedén be lehetett fogni, ezért nem volt értelme sem összevágott felvételről beszélni, sem elhallgatni a jeles eseményt. Így 1969 július 20.-án a késő esti órákban hazánkban is nyomon lehetett követni a történelem eme mérföldkövét. 

Az Apollo program keretében további hat űrhajó indult útnak a Hold felé, közülük egyedül az Apollo-13 legénysége nem szállt le súlyos műszaki problémák miatt. A tervezett hetedik utat, az Apollo-18 küldetését végül költségvetési okokból törölték.
A mai napig 12 személy járt a Holdon, a NASA 2020-as évekbeli Holdra való visszatérésének tervét Obama elnök költségvetési stratégiája a közelmúltban megsemisítette.
 /Zvezda írása/
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?