Idegen tájak a Földön

Nem feltétlenül kell távoli bolygókat és sci-fi filmek jeleneteit fürkésznünk, ha különleges tájakban szeretnénk gyönyörködni. Bolygónk eldugott szegleteiben, de néha akár az orrunk előtt is találhatunk idegennek, földönkívülinek tűnő helyeket. Ezekből mutatunk most be néhányat.

A Szahara Szeme, más néven a Richat-képződmény, a Szahara mauritániai részén.

 

Az Etosha-medence, Namíbia északi részén, a róla elnevezett nemzeti parkban. Ez a hely nagyon hasonlít a Szaturnusz egyik holdjának, a Titánnak sekély szénhidrogén tavakkal tarkított területeire.

 

Waiotapu (maori nyelven jelentése “szent vizek”), Új-Zéland vulkanikus eredetű, színes hőforrásai.

 

A Nagy Kék Lyuk, víznyelő a Belize Korallzátony területén, Belize City közelében.

 

Devon Island, a világ legnagyobb lakatlan szigete. A Kanada részét képező szigeten tesztelik a Mars felfedezéséhez szükséges eszközöket, érthető okokból.

 

Huanglong színes mészkőteraszai, Szecsuán tartomány, Kína.

 

Vale da Lua, a brazil Chapada dos Veadeiros Nemzeti Parkban. A világ egyik legrégebbi sziklaformációi, amiket a víz és szél együttes hatása formált ilyen különös alakzatokká.

 

Socotra szigete, Yemen. A sziget tele van furcsábbnál furcsább növényekkel, melyek sehol máshol nem nőnek.

 

Rio Tinto, a vörös folyó Spanyolországban. A színét a vízben oldott vasnak köszönheti, élővilága pedig kizárólag extrém körülmények között is megélő baktériumokból áll.

 

A McMurdo-szárazvölgyek, az antarktiszi Viktória-völgyben. A hó nélküli, kopár terület folyója, az Onyx szintén nem bővelkedik halakban, de a mikroszkopikus életformák itt is megtalálhatók.

 

Madagaszkár (1. kép) és Kína (2. kép) is büszkélkedhet egy furcsa “kőerdővel”, ezek valóban Földön kívüli érzetet keltenek, pedig csak a mészkő eróziójának következményei.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?