Így ugrik egy igazi robotkenguru

Nem ritkaság, hogy a mérnökök a természetről vesznek példát, amikor megterveznek valamit. Hiszen az evolúció temérdek jól működő, életképes megoldást dolgozott már ki, amelyeket nem feltétlenül szükséges újra feltalálni – elég alkalmazni őket. Még így is marad bőven kihívás a gyakorlati megvalósítással.

Ha például valaki egy olyan robotot akar létrehozni, amely ugrálással halad, triviális ötletnek tűnik, hogy először is megvizsgál egy kengurut. Utána már “csak” le kell másolni a mozgását.

Pontosan ezt tette a német Festo nevű cég, amikor elkészítette Bionic Kangaroo nevű robotját, amely azon kívül, hogy rendkívül jól néz ki, számos impresszív robotikai megoldást is fel tud mutatni.

A gépezet összsúlya mindössze 7 kg és 40 cm magasra tud ugrani. A robot lábába egy olyan “ínt” építettek be, amely egyaránt segít az előreugrásban és a landolásban is. Az ínt pneumatikával terhelik az ugráshoz, és amikor a terhelés megszűnik, a lábak hátrarúgnak. A levegőben viszont előre mozdulnak, a farok pedig segít az egyensúlyozásban. Az érkezéskor a rugó ismét megfeszül, felkészülve a következő ugrásra.

Annak ellenére, hogy milyen komoly fejlesztés áll mögötte, a bionikus kenguru inkább egy kedves játszótársnak tűnik. A cukiság faktort csak fokozza, hogy a robotot akár kézmozdulatokkal is lehet irányítani, ha felhúzzuk a karunkra a Thalmic Labs Myo elnevezésű karszalagját. Ez egy univerzális gesztusolvasó, amellyel akár számítógépes játékot, prezentációt, videolejátszást vagy quadcoptert is távvezérelhetünk.

Bár valószínűleg sok olyan ember van, aki szívesen játszana egyet a gépkenguruval, a robot nem fog a boltokba kerülni. A szerkezet csupán a Festo egyik kísérleti projektjének újabb állomása. A Bionic Learning Network elnevezésű program keretében azt vizsgálják, az automatizált folyamatokban hogy lehet alkalmazni a természetben létező megoldásokat.

És nem ők az egyetlenek. Az interneten már nagy karriet futottak be a hasonló elven működő robotokról szóló videók. Ilyen például a Boston Dynamics galoppozva futó gépezete, a Wildcat.

Nem is beszélve korábbi fejlesztésükről, a Big Dogról:

És persze nem maradhat ki a sorból Asimo, a Honda humanoidja, aki helyben jár, egy- és két lábon ugrál, vagy akár fut is, ha arra utasítják.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?