Ilyen könnyű “átlátszóvá” tenni egy kamiont

Íme, egy újabb pofonegyszerű ötlet a “hogy ez nekem miért nem jutott eszembe” kategóriából.

Ha egyszer is ragadtál már be egy kétsávos úton egy kamion mögé, akkor pontosan tudod, hogy mennyire bosszantó tud lenni a várakozás! A kamion pokolian lassú és ezért te meg akarod előzni. A probléma csupán az, hogy nem tudod, mert a kamion annyira hatalmas, hogy nem látod, vajon a szembe sávban épp jön-e egy másik hasonlóan hatalmas csöppség, készen állva arra, hogy amint meg kezded a kerülést, azonnal palacsintává lapítson.

Általában vagy megkockáztatod és előzöl, vagy csak ülsz a volán mögött és hagyod, hogy az egekig kússzon a vérnyomásod.

A Samsung argentínai ágazata azonban felfigyelt erre problémára, és arra is, hogy rossz hatással van az emberekre. Tehát, hogy valami jót hozzanak ki belőle, felszereltek egy kamerát a kamion elejére, a hátuljára pedig egy csomó TV-t. A tévéken figyelemmel követhetjük, hogy mi történik a kamion előtt, vagyis hogy valóban palacsinták leszünk-e, ha előzünk vagy sem.

Ez egy röhejesen egyszerű megoldás. Főleg, ha belegondolunk, hogy a szükséges technológia már több mint egy évtizede elérhető.

Ettől függetlenül, azonban elég egyértelmű az is, hogy miért nem fogunk találkozni ezzel a jelenséggel az utakon. A kamionosok, illetve a szállító cégek elég szűk költségvetéssel dolgoznak, és ha hozzáadjuk ennek a rendszernek a beszerelési költségeit, továbbá a súlynövekedés miatt elhasznált üzemanyagtöbblet árát, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy egyetlen cég sem fog élni a lehetőséggel.

Álmodozni azonban álmodozhatunk.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?