Ilyen lesz a Marsra utazók űrruhája

Loren Grush, a The Verge munkatársa kipróbálta, milyen űrruhát viselni. Mégpedig nem is akármilyet, hanem azt, amit a Marsra utazó űrhajósok számára terveztek. A tapasztalata egyetlen szóban: fárasztó.

Az űr és a kozmosz meghódításának gondolata az emberiség kezdete óta motoszkált a fejünkben. Azonban csak a hidegháború időszaka alatt, az Egyesült Államok és a Szovjetunió űrversenye során lett az emberek kezében az a technológia, amivel ezt véghez is lehet vinni.

Az asztronauták biztonsága rendkívül fontos szempont egy mai űrbéli küldetés tervezésének folyamán. Egy biztonságos és hogy használható űrruha megtervezéséhez és kivitelezéséhez sok szakember, biológusok, mérnökök valamint légköri tudósok szakértelmére is szükség van. Az űrruháknak ellen kell állnia a különböző gravitációs erőknek és a földitől eltérő légköri és időjárási körülményeknek.

Az Észak- Dakotai Egyetem Emberi Űrhajózási Laboratóriumában az ilyen űrruhák prototípusait fejlesztik, melyeket a Hold, illetve a Mars körülményeinek megfelelően alakítanak ki. Ennek érdekében mindkét égitest, valamint a világűr környezeti tényezőit is behatóan vizsgálták a tudósok és a prototípusokat az Antarktiszon és a NASA-nál szimulációkban is alaposan tesztelték. Ezek alapján különböző körülményekhez (Mars, Hold, világűr), különböző típust fejlesztettek az űrruhákból.

Mivel egy ilyen űrruha elkészítése ennyi tervezésbe és tesztelésbe kerül, csak személyre szóló ruhákat csinálnak az asztronauták részére. A nyomáson és a sugárzáson kívül az űrhajósoknak a hőmérséklettel is meg kell küzdeniük, és ez a veszély nem csak az űrruhán kívülről jöhet. Mivel egy űrséta akár 6-7 órás is lehet, az űrhajósoknak a saját testhőmérsékletük problémákat okozhat, ezért az űrruha része egy folyadékhűtős rendszer, ami behálózza az egész testet, így elvezeti a hőt az emberek testéről.

Ugyan ezek a monstrumok rendkívül nehezek a földi gravitáció mellett és korlátozzák az emberek mozgását, azonban ezt a kis áldozatot el kell fogadniuk az űrhajósoknak a biztonságuk érdekében. Ezen kívül az űrruhák súlya a holdi vagy marsi gravitációban lecsökken, így ez kevésbé akadályozza a használóit, valamint az űrhajósképzés során megtanulják a jelöltek pontosan és precízen használni ezeket a felszereléseket, így a munkájukat is profin tudják végezni, bármilyen környezetben legyenek.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?