Irány az űr! Kárpát-medencei űrkutatási csapatverseny középiskolásoknak

Startra felkészülni: ismét indul az Irány az űr! középiskolás csapatverseny

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2023-ban immár harmadszor hirdeti meg az Irány az űr! Kárpát-medencei űrkutatási csapatversenyt középiskolásoknak. A jelentkezés szeptember 22-ig még nyitva áll, a verseny az első fordulóval szeptember 29-én indul.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idén is megszervezi nagyszabású Irány az űr! című űrkutatási csapatversenyét magyarországi és a határon túli középiskolásoknak. A korábbi két, 2020-ban és 2021-ben meghirdetett versenyt hatalmas érdeklődés kísérte, legutóbb már száznál is több csapat vett részt rajta. Ha lehet, idén még érdekesebb, még színesebb versenyt terveznek, és remélik, hogy a feladatok és a nyeremények ezúttal is elnyerik a diákok tetszését.

Az Irány az űr! nem fizikaverseny, nem hagyományos természettudományos verseny, hanem különleges élmény és lehetőség az űrkutatás iránt érdeklődő fiataloknak. A középiskolások csapatai számos, az űrkutatáshoz kapcsolódó természettudományos témában, mint a fizika, kémia, biológia vagy a földmegfigyelés mérik össze a tudásukat. A versennyel azt szeretnék megmutatni a szervezők, hogy az űrkutatás, űrtevékenység szinte minden tárgy tanításába beépíthető hasznos, élő ismeretanyaggal szolgál, és a fizika mellett a kémiai, biológiai, földrajzi, informatikai ismereteket is érdekessé lehet tenni az űr témakörével.

A szervezők a tanulmányi versenyre három tanulóból és egy szaktanár mentorból álló, négyfős csapatok jelentkezését várják 2023. szeptember 22-én (pénteken) éjfélig – előzetes regisztrációval, amely az esemény honlapján lehetséges: www.iranyazur.hu. A honlapon további fontos információk és a feladatokkal kapcsolatos háttéranyagok is elérhetőek. Ott tájékozódhatnak majd a
csapatok a verseny állásával kapcsolatos frissítésekről is.

Az Irány az űr! verseny első online fordulójára 2023. szeptember 29-én (pénteken) kerül sor. Ezt követi majd még két online forduló, majd a legsikeresebb továbbjutott csapatok személyesen mérik össze az űrrel kapcsolatos tudásukat a döntőben Budapesten, várhatóan december elején.

A verseny győzteseire értékes nyeremények várnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány, valamint a REM Kutató, Fejlesztő, Innovációs és Oktató Zrt. támogatásával.

A sajtó képviselői részletes tájékoztatást az iranyazur@mant.hu e-mail-címen kérhetnek.

A Magyar Asztronautikai Társaság A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) jogelődje 1956-ban alakult. Küldetése azóta is változatlan, legfontosabb célkitűzései az alábbiak: terjeszteni az űrhajózási-űrkutatási ismereteket; egységes magyar szaknyelv kialakítása az asztronautikában; foglalkozni az ifjúsággal, és erősíteni azt az elvet, hogy az űrtan nem csak az űrhajózást jelenti, hanem jelen van mindennapi életünkben: a katasztrófa-előrejelzéstől kezdve a termésbecslésen és a műholdas helymeghatározáson át az orvos- és jogtudományig egyaránt. A MANT az űrkutatás iránt érdeklődő és az űrtevékenységgel aktívan foglalkozó hazai szakembereket tömöríti. A társaság szakmai programok (konferenciák, szemináriumok, találkozók) szervezése mellett minél szélesebb közönséghez szeretne szólni, a fiataloktól az idősekig egyaránt. Az általános és középiskolás fiatalok számára pályázatokat, programokat, a felsőoktatásban tanulók számára szakmai fórumokat szervez. Megjelenik nagy tudománynépszerűsítő rendezvényeken. Rendszeres kiadványokat jelentet meg (Űrtan Évkönyv, Körlevél, Hazai űrkörkép). További információk a Társaságról: www.mant.hu
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...