Iszonyú mélységben találtak egy új halfajt

Valószínűleg nem sokan fognak azzal büszkélkedni, hogy egy Pseudoliparis swirei, vagy hétköznapibb nevén egy mariana csigahal akadt a horgukra, ha csak nincs egy közel 8 kilométeres zsinórjuk a horgászbotjukhoz. Merthogy ez az újonnan felfedezett halfaj bizony 8000 méter mélyen éldegél a Mariana-árokban található Challenger-mélységben – ez ugye a maga 11 kilométeres mélységével a Föld eddig ismert legmélyebb pontja.

A kutatók 7966 méter mélyről gyűjtöttek be mariana csigahalakat, de videofelvételeken látható 8098 méteres mélységben is, sőt egy japán kutatócsoport nemrég 8178 méteren talált egyet, ami döbbenetes mélység – csak érzékeltetés gyanánt: a Titanic roncsa 3800 méterrel fekszik a vízfelszín alatt.

A Hawaii-i Egyetem, a Newcastle-i Egyetem és a Washingtoni Egyetem 2014-től 2017-ig több utat is tett az árokba, hogy megfigyeljék a Pseudoliparis swireit és mintapéldányokat gyűjtsenek be belőle – összesen 37 halra tettek szert. A faj a nevét Herbert Swire után kapta, a Challenger-mélységet felfedező HMS Challenger navigátora után.

A hal maga meglehetősen törékenynek tűnik, mégis képes elviselni akkora nyomást, amekkorát 1600 elefánt tud kifejteni. Mackenzie Gerringer, a Washingtoni Egyetem kutatója és a Zootaxa című folyóiratban közölt tanulmány fő szerzője szerint a csigahal tökéletesen alkalmazkodott a környezetéhez. Nincsenek pikkelyei, bőre szinte áttetsző, izmaik ennek köszönhetően jól láthatóak. Szokatlanul nagy, majdnem egy centiméteres tojásokat rak.

Thomas Linley, a Newcastle-i Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a mariana csigahal saját közegében a csúcsragadozó, hiszen ilyen mélységbe más gerinces nem jut le, míg az árok tölcsérszerű kialakítása nagyszerűen elősegíti az élelem felhalmozódását. A CT vizsgálatoknak hála kiderült, hogy a halnak a táplálkozást segítő nagy fogai vannak, és apró, a gömbászkákra emlékeztető rákokkal táplálkoznak – ilyenből több százat találtak a gyomrukban, szóval lakhelyük ellenére nem éheznek.

Facebook hozzászólások

You may also like...