Játék a NASA ajánlásával

Valószínűleg minden gyerek életében van egy időszak, amikor a csillagászat, az űrkutatás mozgatja meg a fantáziáját. A littleBits és a NASA összefogásával most még jobban elmélyedhetnek a témában. Az összeszerelhető miniatűr űrjárművek persze nem csak a gyerekeknek jelentenek szórakozást.

A miniatűr, lego-szerűen összerakható egységekre épülő littleBits-ről először talán 2012-ben, egy TED előadáson hallhatott a nagyközönség. A kanadai Ayah Bdeir alapította cég olyan, gyerekek számára is biztonságos, modulokból mágnessel összeszerelhető, működő áramköröket dobott piacra, melyek az oktatásban és szórakozásból is egyaránt használhatók. Legújabb csomagjuk pedig a NASA által jóváhagyott Space Kit, amiben valódi holdjárók és egyéb, űrkutatásohoz kapcsolódó szerkezetek miniatűr másait építhetjük meg. A csomag tartalmaz 12 modult, melyek segítségével öt „leckét” teljesíthetünk (amiket szintén a NASA munkatársai eszeltek ki). Ezen kívül 10 valódi, miniatűrizált NASA projektet is kipróbálhatunk, például a Mars-szondát, ami nagyon hasonlít az Opportunity-ra, a jelenleg is a Marson tartózkodó szerkezetre.

Az összerakott szerkentyűk távirányítással működnek, de nem csak mozgásra képesek. Méréseket is végezhetünk velük fényforrásokról, a légkörről, vagy akár egy működtethető robotkart is építhetünk. Sőt, egy űrállomás modell még zenét is játszik nekünk, vezeték nélküli kapcsolattal.

Ezek alapján látható, hogy nem holmi olcsó játékszernek készült a littleBits Space Kit, ez pedig az árán is meglátszik, Amerikában közel 190 dollárért lehet hozzájutni. Ami viszont reményre ad okot, az a jogkezelés, ugyanis a cég minden terméke a Creative Common és Open Hardware licensz alatt készül, így akár hazánkban is akadhat majd cég, akik a saját moduljaikat akarják majd gyártani és árulni. Reméljük, hamarosan lesz is jelentkező.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?