Jön a magyar Lovecraft-film!

From_Beyond_Narrations_Screams-11

Howard Phillips Lovecraft a horror és weird irodalom, ma már egyik legismertebb és legmeghatározóbb alakja, aki viszont csak posztumusz kapta meg az az elismerést, amit írói öröksége kivívott magának. Napjainkban számos író, rendező, költő merít írásaiból, hivatkoznak és utalnak rá, mint a XX. század méltatlanul alulértékelt szerzőjére. Úton-útfélen feltűnnek novelláinak egyes elemei, karakterei és azok a szavakkal csak nehezen körülírható ám mégis csodálatos helyek, ahol álmában járt. Ezekből az álmokból és életének kellemetlen aspektusaiból születtek legismertebb művei, amik a század elején nem tudták elhozni számára sem az irodalmi, sem az anyagi áttörést. Kortársai „weird” szemmel néztek rá, kiadóival pedig folyamatos harcban állt, hogy művei eredeti formában jelenhessenek meg, ne kelljen a kor – őáltala lenézett – elvárásainak minden részletében megfelelniük.

1

Lovecraft legismertebb művei főleg azok lettek, amikből August Derleth megalkotta a Cthulhu-mítoszt, továbbgondolva tanítója munkásságát, ám nem mindig szem előtt tartva annak eszenciáját.  Az Ixtlan artworks csapata úgy döntött, hogy Lovecraft „korai” éveiből, egyik közös kedvencünket, a From Beyond novellát filmesítik meg, ami 1920-ban íródott, azonban csak 1934-ben jelent meg a The Fantasy Fan magazinban.

Nemcsak rajongói, hanem gyártói szemmel is át kellett gondolni a lehetőségeket. A csapat megpróbálta kiválasztani azt, amelyik tartalmazza az említett esszenciát, amelyiket szinte akár trükkök nélkül is, csak jó operatőri munkával, jó színészekkel, hatásos zenével is életre lehetne kelteni, de azért benne van a lehetőség, hogy a vizuális fantázia szintjén is kihívásokat adjon.

2-jpg

A From Beyond középpontjában Crawford Tillinghast és barátja áll, aki egyes szám első személyben meséli el, milyen borzalmas változások estek meg a tudós Tillinghaston. A tudós egy elektromos gépet épít, aminek segítségével működésbe hozza az ember „csökött vagy primitív állapotban lévő érzékszerveit”, amikkel betekintést nyerhet a teremtés mélyére, átugorva téren, időn és dimenziókon. Megszállottként építi gépezetét, teljesen elvonul a külvilágtól, nem érintkezik senkivel, még a szolgálói is elhagyják. Barátja nem hagyhatja ezt, segíteni kell rajta.​

„Csak azt látjuk, aminek a látására megvannak a szerveink, fogalmunk sincs abszolút természetéről. Öt hitvány érzékünkkel úgy teszünk, mintha megértenénk a hihetetlenül összetett világegyetemet, holott a több, erősebb, vagy más hatásfokú érzékszervekkel bíró lények nem csupán egészen másként láthatják ugyanazt, mint mi, de érzékelhetik és tanulmányozhatják az anyag, energia és élet egész világait, amelyek akár közel is lehetnek, mi mégsem fogjuk fel őket saját érzékeinkkel!” – Crawford Tillinghast

From_Beyond_Narrations_Screams-3

Egyedül Lovecraft állhatatosságának és makacsságának köszönhetjük remekműveit és azt, hogy amikor a horror és weird irodalmat minden lehetséges formában megalázták, még mindig van egy biztos pont nekünk, rajongóknak az életében, ahová mindig nyúlhatunk, lehunyt szemeinkkel visszautazhatunk, és újra átélhetjük azt a megfoghatatlan és megfogalmazhatatlan rettegést, amit oly régóta keresünk és hajszolunk, egyre nagyobb étvággyal.

További információért keressétek fel a produkció honlapját!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?