Jules Verne

Jules Verne, a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja 1828. február 8-án született a franciaországi Nantes-ban.
A könyveiben említett száznyolc terv és találmány döntő többségét mára már megvalósították.
Apja kívánságának megfelelően a fiatal Verne ügyvédnek tanult, el is végezte a jogi egyetemet, de sosem praktizált, hiszen egyáltalán nem érdekelte a jogtudomány. Szívesebben foglalkozott a természettudományokkal, és ezeknek eredménye volt, hogy írói tehetségét a természettudományoknak regényalakban való népszerűsítésére használta, mellyel egy új irányvonalat vezettet be az irodalomba. Édesapja nem támogatta elképzeléseit, megfenyegette, hogy megvonja az apanázsát, ezért Verne állandóan az anyagi bizonytalanság árnyékában élt. Mindenféle munkát elvállalt, emellett pedig színdarabokat és librettókat írt. Eleinte nem volt éppen sikeres, de id. Alexandre Dumas támogatását élvezte, ami kitartásra ösztönözte a fiatalembert.

Első sikere az Öt hét léghajón című regénye, mely 1862 karácsonyán jelent meg rögtön telitalálatnak bizonyult, hiszen a kiadója húsz évre szerződést kötött Verne-nel. Egymás után jelentek meg hihetetlenül sikeres, és népszerű könyvei, melyek nem csak saját magának, de családjának is anyagi biztonságot nyújtottak. Jules Verne főállású íróvá vált tehát, amiből fényesen meg is élt. A kalandregény formájában “tálalt” tudomány olyan merész eszméknek adott kifejezést, melyeket a komoly tudomány csak kiindulópontjukat tekintve helyeselhetett, de végeredményükben nem. Az mindenesetre hervadhatatlan érdeme, hogy érdekes leírásával laikusok és különösen a felserdülő ifjúság számára a természettudományokat vonzóvá tette. A legkalandosabb, de amennyire lehet, természettani törvények alapján indokolt módon viszi hőseit utazásaikra, hol a Föld körül, hol a tenger mélyére, hol megmászhatatlan hegyek csúcsára, de a cél mindenütt az olvasó ismeretének bővítése. Verne szándéka mellesleg az is volt, hogy a tudományos körök érdeklődését felköltse bizonyos még meg nem oldott problémák iránt.

Regényeiben sokszor továbbgondolta a felfedezések és találmányok útját, így őt tekinthetjük a modern tudományos-fantasztikus irodalom szülőatyjának.
Kiemelkedő művei között szerepel a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogoff Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, az Utazás a Holdba, a Hódító Robur, A tizenötéves kapitány és a Kétévi vakáció.

Művei hatása a magyar irodalomban is érződik, hiszen Jókainak nem egy műve stílusában hasonlít a Verne-művekre, s ezt ő (mármint Jókai) nem is tagadta. Karinthy Frigyes szintén szerette, amit az Így írtok ti-ben található Verne-utánzat mutat a legjobban.
Műveiből már közel 200 filmfeldolgozás készült, amelyek között éppúgy találhatóak néhány perces némafilmek, mint százmillió dolláros szuperprodukciók.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?