Megvalósult sci-fi: futurisztikus épületek a nagyvilágból (képekkel)

A nagyvilág olyan csodás épületeknek ad otthont manapság, amelyeket pár éve még sci-fi filmekben bámultunk meg. Nézzük meg végre a legkülönlegesebb múzeumokat, házakat, tornyokat, amelyeket mindenképp meg kell látogatni egyszer!

Astrup Fearnley Museet, Oslo
Az oslói kortárs művészetek múzeumát Renzo Piano tervezte, aki például a párizsi Pompidou Központot is megkomponálta. Az épület képe felülről egy vitorlásra hasonlít, és valóban olyan kecsesen terül el a víz partján, mint egy árbocos hajó.

A világ építészeti csodái

Palazzo Lombardia, Milánó
Az olasz felhőkarcoló több mint 160 méter magas és 40 emeletes. Különlegességét környezettudatossága adja, ugyanis olyan anyagokból készült, és olyan technikákat alkalmaztak benne, amitől fenntartása az átlagosnál kevesebb energiába kerül.

Kozma Lajos modern épületei

Perot Museum of Nature and Science, Dallas
A természettudományi múzeumok általában a legizgalmasabb helyek közé tartoznak a Földön. Az amerikai Perot Múzeum épülete kívülről is szupermodern és impozáns. Belülről pedig egy minden korosztálynak szóló csodák palotája, T-rex csontvázzal, világító békákkal és minden egyébbel.

Galaxy Soho Building, Peking
Ahogy már a neve is mutatja, a pekingi iroda- és szabadidőközpont igazán futurisztikus. Vagy egy idegen bolygón létesített bázis vagy egy bolygóközi utasszállító űrhajó juthat első látásra eszünkbe róla. A felhasznált anyagok, az alumínium, az üveg és a rozsdamentes acél tovább fokozzák ezt az érzetet.

1000 építészeti csoda

The Crystal, London
A Kristály is a fenntarthatóság jegyében született. Hasznosítja a napenergiát és az esővizet, így fele annyi áramot fogyaszt, és még kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint egy átlagos ugyanekkora irodaház. Formája egy valódi kristály alakját utánozza.

Ökoépítészet

Burj Khalifa, Dubaj
Avagy magyaros átírással a Burdzs Kalifa, a világ a legmagasabb épülete, a maga 829,8 méterével. A modern és fényűző burkoló anyagok ennél a toronynál is növelik a megdöbbentő összképet. Az épület alaprajza a pókliliom nevű virág hármas tagoltságát használja fel. Úgy tűnik az ember mindig a természet tökéletességéhez nyúl vissza. Ki nézne ki a legfelső emeletről?

Ordos Museum, Ordos
Az Ordos Múzeum rúgja fel leginkább minden elképzelésünket arról, hogy miképpen is kellene kinéznie egy épületnek. Gigantikus lecsiszolódott kavicsnak tűnik a Góbi-sivatagban. Hajlított fémlapok borítják a monumentális múzeumot, belül pedig különböző üregekben kapnak helyet a kiállítások.

Will Pryce – Fa a világ építészetében

W57 Pyramid, New York
A W57 még csak készülőben van, de máris az egyik legérdekesebb épület, ami valaha kitaláltak. Bjarke Ingels dán építész konkrétan egy piramist álmodott New York belvárosába. Ám, ha megnézzük a terveket már nem is hangzik olyan furcsán. A letisztult formájú, üveg-fém torony kiválóan fog illeszkedni környezetébe. Várhatóan 2015-re lesz költözhető állapotban.

Janice Anderson – A világ építészeti remekművei

The National Museum of Qatar, Doha
Katar nemzeti múzeuma jövő évtől fogadja a látogatókat. Ahogy az előzőek, ez az épület is a környezetéből, a természetből kap inspirációt – egy sivatagi rózsát mintáz, ami kikristályosodott homokszemeket jelent. Előkelő hófehérsége a Sidney-i Operaházra emlékeztet.

Wine Museum, Lavaux
Lavaux svájci régió szőlőültetvényei a Világörökség részei. Ezen a pompás helyen fog elterülni egy elképesztő elképzelés – egy futurisztikus bormúzeum. Vagyis egy üvegből és acélból készült járda a levegőben, ahonnan az egész vidéket be lehet majd látni.

travel.yahoo.com nyomán

Facebook hozzászólások

You may also like...

3 hozzászólás

  1. solymosgyu szerint:

    Az épuletek. És a gyógymódok? Technológiák? És mi van a falak kozott?

  2. Vian szerint:

    Mi van a falak mögött?? Olvasd el a cikk címét épületek …ennyi…Gyógymód keress egy orvosi lapot és ott kérdezösködj!!

  3. solymosgyu szerint:

    Itt kérdezőzkodom. Mert ez a jövő oldala. Haragszol rám vian?

Vélemény, hozzászólás?