Június 18

1928-ban ezen a napon hunyt el Roald Engelbregt GravningAmundsen, norvég felfedező.
Ő hajózott először át az Északnyugati átjárón (1903-1906), majd 191012-es expedíciójával elsőként érte el a Déli-sarkot 1911. december 14-én.
Emlékezetes Scott és Amundsen története, a két kutatóé, akik nagyjából egy időben döntötték el, hogy miután az Északi Sarkot néhány évvel korábban sikerült elérni, meghódítják a Déli Sarkot. A két ember és történetük gyökeresen eltért egymástól. Amudsen-ben megvolt az a dolog, amit a görögök arete-nek hívnak, vagyis alkalmas volt arra, amit csinált. Tudta mit szeretne, ehhez válogatta az eszközöket és az embereket. Scott ezzel szemben egy felkészületlen és romantikus álmodozó volt, aki keveset tervezett és ezzel 4 embert vitt magával a sírba. (Dobó  Mátyás)
Amundsen és társai (Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel és Oscar Wisting) 1911. október 20-ánindultak útnak, és december 14-én, 35 nappal Scott előtt érték el a Déli-sarkot. Amundsen a sarki tábort Polheimnak nevezte el. Scott szerencsétlenül járt expedíciójával, ugyanakkor Amundsenék a kiváló előkészületeknek és a nagyszerű szánhúzó kutyáknak köszönhetően simán, szinte eseménytelenül teljesítették a feladatot.
 Tudományos örökségünknek még mindig komoly részét jelentik az Amundsen kalandjairól szóló mesék; olyan történetek ezek, amiket az emberek lefekvéskor mesélnek a gyermekeknek, vagy a konyhaasztal körül egymásnak. A híres hajót őrző oszlói Fram Múzeum azt a történetet mutatja be, amikor Amundsen és csapata útnak indult Oszlóból a sarkvidék felé. A csapat egyébként úgy tudta, északra tartanak. Ám a tervezési szakaszban Amundsen azt a hírt kapta, hogy mások már elérték az Északi-sarkot. Ezért úgy döntött, délre megy – ám erről sem a Fram nevű hajó tulajdonosa, az északi-sarkot elérő Fridtjof Nansen, sem Robert F. Scott, a dél-sarkot meghódítani kívánó brit felfedező nem tudott.
Amundsenről tengert, Kanada északi partjánál öblöt, az USA-ban kutatóállomást a Hold déli pólusán krátert neveztek el.
mutabor írása
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?