Keveredő ősemberfajok

Egy nemzetközi kutatócsoport a világ 54 különböző népességcsoportjából származó 929 ember genetikai állományát hasonlította össze, hogy kimutassák, mennyi genetikai örökségünk van a már kihalt neandervölgyi és gyeniszovai ősember fajtól.

Az eredményeik szerint mindkét fajjal volt keveredés, de a modern ember gyakrabban keveredett a gyenyiszovai emberrel, mint a neandervölgyivel. Ugyanakkor mennyiségét tekintve nincs nagy különbség abban, mennyi örökítőanyag származik a gyenyiszovai embertől és mennyi a neandervölgyitől. A neandervölgyiek esetében ez 2,4 százalékot jelentett a Föld északi, 2,1 százalékot a Föld nyugati részének lakosságában az afrikai kontinenst leszámítva.

A neandervölgyi gének a világon minden ma élő ember örökítőanyagában nagyjából hasonló mértékben van jelen, bár érdekes, hogy ez a kénkészlet más és más lehet. De feltételezhető, hogy egyetlen csoporttól – populációtól – származik. A kisebb eltérések kizárják hogy a modern emberben lévő neandervölgyi hányad egy “Ádámtól és Évától” származhat

Fagyos Éden

Az óceániai modern emberben 2,8 százalék a gyenyiszovaiaktól származó örökítőanyag aránya, ez lényegesen nagyobb, mint a neandervölgyi arány az Afrikán kívüliekben.

Különlegesség, hogy létezik egy népességcsoport Nyugat-Afrikában, melyben minimális a neandervölgyiektől származó arány: a jorubáknál mindössze 0,18 százalék. Ez a rész a szakértők szerint vélhetően a nyugati eurázsiaiaktól származik, akik később keveredtek ezzel a népcsoporttal.

Facebook hozzászólások

You may also like...