Ritka és különleges bolygórendszert fedeztek fel

A TESS, a NASA exobolygóvadász űrszondája három új bolygót fedezett fel egy szomszédos törpecsillag körül. A csillagrendszer a Földtől nagyjából 73 fényévre található a Festő (Pictor) csillagképben. A felfedezés több szempontból is ritka és érdekes.

A TOI-270 nevű csillagrendszerben lévő három exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüli planéták egyike szilárd felszínű és valamivel nagyobb a Földnél, míg a másik kettő gáz halmazállapotú és méretét tekintve nagyjából kétszerese a Földnek.

A TOI 270 egy halvány és, hideg vörös törpe, méretét és tömegét tekintve is nagyjából 40 százalékkal kisebb a Napnál, felszíni hőmérséklete pedig csaknem egyharmaddal kevesebb a központi csillagunkénál.

A legfontosabb tény, hogy a kisebb szilárd bolygó a lakható zónában található, vagyis olyan távolságban kering a csillag körül, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a víz folyékony halmazállapotú maradjon a bolygó felszínén.

A TOI 270 a csendes csillagok közé tartozik, ami az jelenti, hogy ritkán produkál kitöréseket. A kutatók így nem csak könnyebben megfigyelhetik a csillagot és a körülötte keringő bolygókat, hanem nagyobb esély van bolygókon az élet kifejlődésére. Ez egy ritka felfedezés, mert nagyon kevés ilyen planétát találtak eddig lakható zónában, és ezek közül is csak néhányat egy csendes csillag körül

A TOI-270 csillag olyan közel van a Földhöz, hogy sokkal fényesebbnek látszik, mint a hasonló rendszerek gazdacsillagai. Ráadásul ez egy „hiányzó láncszem” rendszer, mert lehetővé teszi számunkra a Föld-típusú bolygók és a gázok dominálta mini-Neptunuszok közötti méretű bolygó tanulmányozását. Ebben a rendszerben mindhárom típus megtalálható.

Facebook hozzászólások

You may also like...