Kezdjük az őszt egy jó kis steampunk regénnyel

Ha valaki regényírásba kezd, akkor önkéntelenül is belecsöppen egyfajta versengésbe. Így van ez a fantasy regények esetében is. Ahhoz, hogy egy könyv sikeres legyen, valami nagyobbat, erősebbet, újabbat, különlegesebbet kell felmutatni, mint az előzőek.

China Miéville Vastanács című műve amolyan steampunk miliőbe illeszkedik bele, egy kis mágiával megvilágítva. Igazi ínyencségnek számít a regény, egy igen színes világot tár elénk, teli különböző fajokkal. Az említett versenybe tehát mindenképp jó eséllyel indul.

Az a szóbeszéd járja, hogy van egy vonat, teli szököttekkel, munkásokkal. Ez a Vastanács. Egyesek viszont nem hisznek benne, hogy csak legenda lenne a dolog, és útnak indulnak, hogy megkeressék. Eközben a cselekmény fő helyszínén, Új-Crobuzonban forradalmi hangulat izzik.

A könyv telis-teli van lenyűgöző jelenetekkel. A vasút születésének leírásában a nyüzsgő város, kurvák, szerencsejátékosok és gengszterek egy újraértelmezett vadnyugatot idéznek. A karakterek sokszínűek, többük története meghökkentő.

A regény hemzseg a változatos metaforától, így kijelenthetjük, hogy nemcsak a történet remek, de az is, ahogyan az tálalva van. Kalandra fel!

Facebook hozzászólások

You may also like...