Kezdődik a Starlink építése

Eldördült a startpisztoly a globális, űralapú internet szolgáltatás kiépítéséért folyó versenyben. Ma a SpaceX vállalat Falcon 9 űrhajója pályára állított egyszerre hatvan darab Starlink műholdat. Elon Musk Starlink vállalatának célja szélessávú, műholdas internetszolgáltatás nyújtása nemcsak a világ nehezen elérhető, vagy ritkán lakott térségeiben, hanem az egész világon.

A terv grandiózus, a teljes lefedettséghez összesen több mint tizenegyezer műholdra van szükség. Ehhez legalább 200 Falcon 9 indításra lenne szükség, de várhatóan később a Falcon Heavy nagyobb szállító kapacitását fogják kihasználni.

2018 februárjában egy Falcon 9 már pályára állított két kísérleti műholdat, de ezek csak demonstrációs példányok voltak, a műholdakat tesztelték. A tapasztalatok alapján változtattak a terveket, és most ebből a módosított Starlink műholdból állítottak pályára egyszerre hatvan darabot. Ezek már sorozatgyártásban készültek, és a kísérlet célja a rendszer tesztelése. Ezek még prototípusok, nem végleges műholdak, csupán a teszteléshez szükséges rendszereket tartalmazzák, több funkcióra még nem alkalmasak.

Idén a tervek szerint még legalább két indítás várható, de a legoptimálisabb tervek hat indítással számolnak. Ezzel már el lehet éri egy minimális lefedettséget. A műholdak a Nemzetközi űrállomás pályájánál magasabban 550 kilométeres magasságban fognak keringeni.

Nem csak a Starlink az egyetlen cég, amelyik globális műholdas szolgáltatásban gondolkodik, több vállalat, köztük a kínai One Web is ezen dolgozik.

Facebook hozzászólások

You may also like...