Kiéhezettek: Egy zombifilm, ami legalább olyan kemény, mint a Walking Dead

Ha zombikról van szó, akkor manapság a legjobb produkciókat a tévében érdemes keresni. Ott van a The Walking Dead és spinoffja, a Fear The Walking Dead, valamint a Z Nation is. Ezek a sorozatok nagyjából lefedik mindenki igényét. Van mindegyikben drámázás, brutalitás, véres harcok és helyenként még a történet is jól meg van írva. De a britek készítettek 2016-ban egy olyan zombifilmet, amely zsebre teszi az előbb említett szériák bármelyikét. Ez a Kiéhezettek, vagy angol címen a The Girl with All the Gifts, mely egyértelműen kijelenthető, hogy legalább az elmúlt 10 év legjobb élőhalottas filmje lett.

A Kiéhezetteket azért is érdemes sorozatokhoz hasonlítani, mert kisebb büdzséből készült, mint egy amerikai széria egyetlen epizódja. Ennek ellenére nem érezni ZS-kategóriának, nagyon is szíven tudja ütni az embert a történet. A sztori szerint Melanie egy különleges intézményben tengeti a hétköznapjait, ahol a gyerekeket lekötve, tolókocsiban tartják és a tanárnőjüknek még az is meg van tiltva, hogy a közelükbe menjen. Mert ha megteszi, akkor a fiatalok rögtön elkezdik csattogtatni az állukat és majd megőrülnek az éhségtől. Ezért vannak a helyszínen az állig felfegyverkezett katonák is. A Kiéhezettek egy olyan posztapokaliptikus világban játszódik, ahol egy gombafertőzés húsevő szörnyeket csinált az emberekből. A csavar pedig ott van, hogy pár gyerek valamiért értelmes maradt, ezért pedig vigyázni kell rájuk, de erősen. Ők a különleges 1 százalék.

kiehezettek2

A brit zombifilm mindent a feje tetejére állít, hisz az ember titkon is a “rosszakhoz” tartozó Melanie-nak drukkol, hogy élje túl és hendikepje ellenére is felnőhessen. A filmet rettenetesen jó színészgárdával erősítették meg, ott van a jéghideg szívű tudóst játszó Glenn Close, a jószívű tanárnéni szerepében brillírozó Gemma Arterton, és a szigorú katonaemberként feltűnő Paddy Considine, akik mind hozzáteszik a magukét a Kiéhezettekhez. A show-t egyértelműen a 12 éves főszereplő, a Melanie-t alakító Sennia Nanua viszi el, de mindenki kell ahhoz, hogy a Kiéhezettek ennyire működjön.

A történet teljesen jól átadja a világvége-érzést, azt, hogy a legtöbb ember már agyatlanul szaladgál körbe-körbe és prédára vadászva. A Kiéhezettek képileg is rendben van, illetve a csavarok is képesek meglepni az embert. A brutalitás és a dráma pedig rendkívül erősen áthatja a filmet. A karakterekkel könnyű azonosulni, mert mindenkinek megvannak a maga motivációi, így pedig izgulni is lehet a végkimenetelért. A Kiéhezettek egyébként regényadaptáció, a filmet is M. R. Carey írta, ahogy az eredeti művet. Így nem kell aggódniuk még a könyv rajongóinak se, hithű feldolgozással van dolgunk.

kiehezettek3b

Amiben változtat az eddig megszokottakhoz képest a Kiéhezettek, az az, hogy a The Last of Ushoz hasonlóan egy gombafertőzés okozza a világégést. Valamint a World War Z-nek megfelelően a zombik futnak itt is, nem csak cammognak. Ez hihetetlenül nagy veszélyforrás, megnehezíti a túlélést, de ezzel a két ismerős motívummal, a jó karakterekkel és a folyamatos feszültséggel a Kiéhezettek olyat hozott, amit minden zombirajongónak látnia kell. Emellett a The Walking Deadhez hasonlóan megjelenik a testszag elfedésének és a zombik közötti szabad mozgás elérésének is a problémája is. De ezt egész máshogy oldják meg, mint az AMC sorozatában. A The Walking Dead egyébként február 12-én tér vissza a képernyőkre, addig is érdemes adni egy esélyt a Kiéhezetteknek is. Mert a zombikból sose elég.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?