Kutatóbázisok sötét titkai: az igazság odabent van?

A zárt ajtók csábítóak. Sokan éreznek ellenállhatatlan késztetést arra, hogy a TILOS feliraton átgázolva belépjenek egy elzárt világba. Viszont ennek gyakran lesz végzetes eredménye. Cikkünk tiltott területekről szól, melyekhez sok pletyka köthető.

 

Mezsgorje

 

 Az Oroszországban található Mezsgorje egy lezárt város, a Jamantau-hegy közelében. Egyes pletykák szerint ott szállásolják el azokat, akik a hegyen dolgoznak. Sok hiedelem forrása ez a terület. Az Egyesült Államok többször is érdeklődött már a városról, mert úgy gondolták, hogy valamiféle nukleáris építmény vagy bunker. Kérdéseikre eltérő válaszokat kaptak. A szóbeszéd szerint a Jamantau-hegyen történő műveletek kapcsolatba hozhatóak a „Holtkéz” nevű nukleáris megtorló- és irányítórendszerével, ami stratégiai rakétákat irányít.

 

Az orosz 2-es metró vonala

Könnyen lehet, hogy a vonal szakaszain katonák figyelnek.

A moszkvai kettes metró alagútrendszeréről is sokfélét lehet hallani. A híresztelések szerint meghaladja egy civil metró hosszát, valamint azt is pletykáljak, hogy összeköti a Kremlt és az FSB főhadiszállását, a kormány repterét és a Remenkí nevű földalatti várost. Egyesek szerint Sztálin építtette, mások szerint Sztálin után épült. Hiteles információk – érthető okokból – nem szivárogtak ki, ennyi szóbeszéd alapján pedig nehéz megítélni, melyiknek van valóságalapja.

 

51-es körzet

Az egyik legismertebb lezárt terület. Légi kutatásokkal és szokatlan jelenségekkel szokták kapcsolatba hozni. Az UFO-összeesküvéselméletek fellegvára. A Groom tónál található ez a katonai bázis, mely járművek és fegyverek fejlesztésével foglalkozik. A legérdekesebb, hogy nagyon szigorúan őrzik a telepet. Aki megkísérli a behatolást, az ellen engedélyezett az erőszak alkalmazása. Sőt még az illetéktelen látogatók kilövése is jóvá van hagyva.

 

 

Mount Weather Emergency Operations Center

 

 

A Mount Weather az a hely, ahová senki sem akar önszántából kerülni. Ha felidézzük a katasztrófafilmeket, akkor megfigyelhetjük, hogy mindig akadt egy olyan központ, ahonnét kávét iszogatva, békésen szervezték meg a mentőakciókat. Létezik egy ilyen, még hozzá Washingtontól 46 kilométerre. Egy városméretű bázis, jóformán mindennel felszerelve, amire egy embernek szüksége van. Feltehetően egy nukleáris háború esetén az elnök és kompániája menekülne oda.

 

RAF Menwith Hill

Kapcsolatban áll az ECHELON nevű kémhálózattal. Az Angliában található információvadász központ feladata a kódolás, hackerkedés és mindennemű megfigyelés, mellyel az országát és az Egyesült Államokat segíti. A hidegháború alatt a Szovjetunió kommunikációs hálózatait figyelte. A háború vége óta a bűnüldözésből és a terrorelhárításból veszik ki a részüket. Állítólag rendelésre bizonyos személyekről bizalmas adatokat is kiszolgáltatnak, bár ezzel durván megsértenék a magánéleti jogokat.

 

 

Woomera Prohibited Area

Az Ausztráliában található WPA-t 1947-ben hozták létre. Az évtizedek során volt már rakétakilövő központ, kémközpont és börtön is. Jelenleg rakétatesztelőként működik, legalábbis papíron. Óriási méretei miatt nehéz elképzelnünk, hogy senki kívülálló nem tud róla biztosat mondani, de a bázistól távollévő figyelmeztető feliratok ezrei és a „woomera” elnevezés maga (mely „lándzsavető”-t jelent) bizonyosan elveszi az ember kedvét attól, hogy egy rakétatesztelő közelébe férjen. És ami még baljósabbá teszi a dolgokat, az az, hogy a talpad alatt is lehetnek még ki nem lőtt rakéták, ha átléped a tiltott küszöböt…

 

Dugway Proving Ground

 

A DPG-t az 1940-es évek elején hozták létre Amerikában, elsődlegesen biológiai és vegyi fegyverek elhárítására. A bázis a mai napig ellátja a funkcióját, de az 1990-es években, nem sokkal az 51-es körzettel kapcsolatba hozott rejtélyes UFO ügyekkel került kapcsolatba. Az utahi ufóvadászok elnöke úgy nyilatkozott, hogy a DPG több földönkívülit gyűjtött be és tanulmányozott. Éppen ezért a DPG az új 51-es körzet, és talán az első űrkikötő.

 

HAARP

 

A HAARP program az összeesküvés-elméletek valóságos olvasztótégelye. Az alaszkai állomás iránt az keltett gyanút, hogy az ott folyó kutatásokat szigorúan titkosan kezelték, és semmit sem szivárogtattak ki. Egyes elméletek szerint időjáráskontrollal próbálkoztak, ezért volt szükség arra a hatalmas területnyi antennára.  Mások szerint a Föld légkörének tervezett irányítása volt a cél. Talán nem véletlen az, hogy nyílt napokat kezdtek el tartani iskolásoknak.

 

Los Alamos és a rejtélyes ötödik magyar

“Amit itt látsz, amit itt csinálsz, amit itt hallasz, mikor elmész innen, hagyd itt!”

 Az első kísérleti atomrobbantás Los Alamosban volt a 1945-ben. A plutónium anyagú bombát egy 30 méter magas acélszerkezetre erősítették fel, amely a robbanás során elpárolgott. A Manhattan-terv azért is jelentős, mert több magyar kutató (pl. Neumann János, Teller Ede, Szilárd Leó és Wigner Jenő) működött közre benne, akik még a nácik előtt szerették volna kifejleszteni a maghasadást. De ez az eset más szempontból is tanulságos, méghozzá egy hozzánk nagyon is kapcsolódó személy miatt. A magyarok között volt egy Táros Ede nevű férfi, aki Szilárd asszisztense volt a kutatások alatt. Ő maga nem volt tudós, csak egy alak, akinek a zseniális ötletei inspirálták Szilárdot. A problémák a robbanás után kezdődtek. Táros úgy érezte, több pénzt érdemel, és ügyvédekkel kezdett fenyegetőzni. Végül Tárost kizárták a projektből, de a megaláztatás mellett még azt is elérték, hogy minden vele kapcsolatos adat maradéktalanul eltűnjön. Egyetlen fényképen és egy utaláson kívül nem sok adta maradt fenn erről a rejtélyes ötödik magyarról, így nem tudjuk biztosan, hogy mennyi az összeesküvés-elmélet, és mennyi belőle a valóság.

 

Rascher-kísérleti állomás

 A második világháborúból számtalan sötét élménybeszámoló maradt fenn a koncentrációs táborokat illetően. A nagy részük fogolytáborként funkcionált, de embertelen kísérleteket is folytattak a zsidókon, cigányokon és más etnikumú személyeken, korra és nemre való tekintet nélkül. Sokaknak Josef Mengele juthat eszébe, mint az őrült tudós archetípus megtestesítője, de nem volt egyedül. A Rascher állomáson a tengervíz ihatóvá tételét tűzték ki célul, és a foglyokon hajtották végre a brutális kísérleteket. Emellett hormonkísérletek is folytak, melyekkel a homoszexualitást akarták gyógyítani/elősegíteni, mert a szervek helytelen működésének tudták be az azonos nemhez való vonzódást. Hogy mi ezzel kapcsolatban az, ami kiemelten érdekes? Hogy számtalan egyéb, titkosnak tartott projekt is fűződik az állomáshoz. Például a kezdetleges stádiumban lévő „gyógyszerek” feketepiaci értékesítésének ötlete valutaszerzés céljából.

Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy bejelentsük: hamarosan érkezik Robert Charles Wilson új regénye, a Bázis: A Blind Lake-rejtély!

Kedves galaktika.hu olvasó! Most egy ajándék e-novellával köszönjük meg, hogy meglátogattad honlapunkat. Ehhez az alábbi linken férsz hozzá:

http://galaktikabolt.hu/termek/stephen_leacock_a_betonember_e-novella.html

Hogyan tudod megszerezni? Rövid regisztráció után kosárba teszed az e-novellát, majd amikor véglegesíted vásárlásodat, a “KUPON” részbe írd be ezt az exkluzív kódot: olvaso3

Ezután a novella ára levonódik a vásárlásodból, majd a “Kizárólag letölthető tartalmakhoz” fizetési opciót választva megrendeled a terméket, s már csak annyi dolgod van, hogy megvárod, amíg kollégánk engedélyezi a letöltést – és máris olvashatod az ajándék novellát!

Facebook hozzászólások

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Vian szerint:

  Látványos egy borító!!!!! Tartalomról is lehetne pár szó??

 2. Rondaar szerint:

  @Vian

  A regény egy titkos kísérleti telepen játszódik (Blind Lake a neve a területnek), ahol a tudósok megfigyelnek egy idegen lényt. Aztán a katonaság karantén alá vonja a telepet, nem tudni, miért. Később a tudósok kezdenek arra gyanakodni, hogy amit látnak, nem is az, aminek tűnik. 😉

 3. solymosgyu szerint:

  Szerintem robert chares wilson egy unalmas író. Tapasztalat:kronolitok. Pörgés ciklus.

 4. Vian szerint:

  Szerintem meg jó író…..ne fárassz.
  Rondaar kösz az infót!

Vélemény, hozzászólás?