Legendás állatok és megfigyelésük: Jólesik visszatérni Harry Potter varázsvilágába

Míg a sci-fi műfaján belül ott van az időutazás állandó aduászként, addig ugyanezt a fantasyben a varázslók képviselik. A Gyűrűk Urában és A hobbit trilógiában is Gandalf volt az egyik legfontosabb tényező, a 2016-os Warcraft filmben a király legfőbb tanácsadója egy mágus volt, de napestig sorolhatnánk a népszerűbbnél népszerűbb szórakoztatóipari produktumokat. J. K. Rowling volt azonban az a szerző, aki egy teljes világot épített a varázslók köré, bot helyett pálcát adott a kezükbe, talárt a vállukra. A Harry Potter regénysorozat pedig egy generációval szerettette meg az olvasást. Aztán a filmes adaptációk is persze rendkívül népszerűek lettek. A főszereplők igazi világsztárokká váltak. 2011-ben azonban úgy tűnt, nem lesz már olyan, hogy friss résszel jelentkezzen a Harry Potter-univerzum.

Egészen idáig, hiszen nem elég, hogy megkaptuk regényes formában a könyvek kvázi 8. részét, de itt a Legendás állatok és megfigyelésük című film is, mely felrajzolja, milyen volt az élet a fiú előtt, aki túlélte Tudjukki támadását. A főszereplő ezúttal Göthe Salmander (Eddie Redmayne), aki varázslényekkel megpakolt táskájával érkezik Amerikába, ám csak New Yorkig jut el. Itt szabadul el a pokol és néhány legendás állat is persze. Göthének minden tehetségét össze kell szednie, hogy a városban egyre eluralkodó sötét erőkön győzedelmeskedni tudjon. Ebben a brit mágus segítségére lesz egy ex-auror, annak csábos testvére és egy mugli is.fant-beast-1

Több mint fél évszázaddal járunk Harry Potter megszületése előtt, így a Legendás állatok és megfigyelésük egy teljesen más állapotban lévő varázstársadalmat mutat be. Ráadásul ugye egy új földrészen járunk, ahol a mugliknak más a neve, a rendőrök agresszívebbek, az emberek félnek mindentől, amit nem értenek. Akkora öröm felfedezni ezt a világot, mint a Harry Potter és a bölcsek köve idején volt, amikor először láthattuk a Roxfortot. Suhognak újra a talárok és lendülnek a varázspálcák. Talán még agresszívebben, mint korábban. Az utolsó Harry Potter filmek egész borongós hangvételűek voltak, ezt az irányt képviseli az előzmény is, a Legendás állatok és megfigyelésük pont azoknak a már felnőtteknek szól, akik tizenévesen csillogó szemmel vették kezükbe Rowling műveit.

A Harry Potter azért is működött olyan jól, mert a sötét oldal brutális volt, igazi fenyegetést jelentett a főszereplőkre. Ez most is jelen van, hiszen a boszorkányüldözés témája például erősen felüti a fejét az új filmben. Mindezek mellett mindenképp ki kell emelni a nagyon fura srácot alakító Ezra Millert, aki az új Flash lesz a DC-féle Justice League-ben. A fiatal színész frenetikusan játszik, de Colin Farrell karizmája is sokat tesz hozzá a történethez.

fant-beast-3

Eddie Redmayne már többször bizonyította, hogy rá főszereplőként is érdemes számítani, mind A dán lányban, mind pedig A mindenség elméletében remekelt korábban. A filmben feltűnik Ron Perlman is (meglepő szerepben), de a komikus és legemlékezetesebb jelenetek főleg Göthéhez, a lényeihez, vagy pedig a brit mágus oldalán feltűnő esetlen muglihoz köthetőek. A legendás állatok és megfigyelésük egyébként több helyen “buddy movie” jelleget ölt, amelyhez mintegy háttérként szolgál a varázsvilág.

A Harry Potter-univerzum visszatérése nagyon jól sikerült, a Legendás állatok és megfigyelésük komoly, amikor annak kell lennie, a varázslatok pedig még mindig kegyetlenül durván pattannak ki a pálcákból, és a CGI az elvártaknak teljesen megfelel szerencsére. Amitől félni lehetett, az az volt, hogy túlhasználják majd az előzményfilmben a Potter-filmek zenéjét és fő témáját, de ez nem történt meg szerencsére.

fant-beast-4

A Legendás állatok és megfigyelésük több lett egyszerű alapozásnál, a nosztalgia nagyon erősen megtölti és a jól eltalált főszereplők is megteszik a magukét. Amellett, hogy ez az egyik legfelnőttesebb Harry Potter film, amit eddig láttunk. Ehhez a regény alap kevésbé kellett, viszont a film írójaként dolgozó Rowling és a sokak által leírt David Yates is hozta a kötelezőt.

Aki pedig esetleg aggódna, hogy ennyivel letudják a folytatást, az ne tegye. Már öt részről beszélnek a fejesek, a Legendás állatok és megfigyelésük is komoly franchise-nak lett szánva, ráadásul a legfrissebb hírek szerint a történet közel 20 év eseményeit fogja feldolgozni. Változatosság tehát lesz, meg feltűnik Albus Dumbledore is a pletykák szerint. Azt pedig a sötét varázslók nem fogják megúszni. Reméljük, mi se.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?