Majd ha piros hó esik

Olasz kutatók rózsaszín havat vizsgálnak az Olasz-Alpokban.

Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint  az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú hó az algák számlájára írható, a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban.

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

Jégcsászár

A jég általában a napsugarak több mint 80 százalékát visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé teszik a jeget, ezáltal több napfényt nyel el és felgyorsul az olvadás. Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege.

Az algák okozta elszíneződés nem ritka. Tavasszal a jég vöröses-rózsaszínes elszíneződése jelent meg az antarktisdzi ukrán Vernadszkij kutatóbázis környékén.

A déli kontinensen egyre nagyobb területén válik vérvörös színűvé a hó. A furcsa jelenséget egy algafaj elszaporodása okozza.

Fagyott égbolt

A zöldalgák közé tartozó egysejtűben a klorofill mellett egy vöröses árnyalatú karotinoid pigment is található, utóbbi miatt mutat látványos árnyalatot. Nem sokkal nulla fok alatti hőmérsékleten fordul elő a hókupacokban, általában a hegytetőkön és a gleccserek tetején.

Facebook hozzászólások

You may also like...