Marvin és Pennywise a Filatorigátnál

Békásmegyer és Szentendre felé utazó olvasóink nagy valószínűséggel ismerik a Filatorigát HÉV-megállónál látható graffiti falat, de a tavalyi Bud Spencer emlékfallal megjelenésének majd eltűnésének kapcsán mindenki hallhatott Budapest III. kerületében található legálfalról. Azonban erről sokkal többről szól a fal.

A Filatorigát környékén már a kilencvenes évek óta alkotnak az utcai művészek, később az óbudai önkormányzat legalizálta ezen a területen a graffitizést. Ebből mára egy 400 m hosszú graffiti tárlat lett. Mellesleg a Filatorigát graffiti fala azon kevés békés megoldások közé tartozik, amellyel próbálják a graffitisek és a város szépségéért aggódó polgárok vagy a tömegközlekedést működtetők közötti feszültségeket feloldani. A járművekre kerülő firkák sok anyagi kárt okoznak, de a városképet is csúfítják a kéretlen falfirkák, viszont a művészek szeretnének szabadon alkotni. A Filatorigáthoz hasonló legálfalakra bárki szabadon alkothat és teszik is ezt rendszeresen a graffiti művészek. Az alkotások témái igen változatosak, a színes tagektől egészen az aktuálpolitikával foglalkozó képekig szinte minden megtalálható itt. Az elmúlt hetek popkulturális eseményei is megihlették az utcai művészeket, de más nekünk, a fantasztikus irodalom kedvelőinek kedves vagy vicces képeket is találtunk a legálfal jelenlegi műveiből.

malvin_graffiti

Marvin, a paranoid android

pennywise

Pennywise

kis_pennywise

Pennywise kisöccse

casper

Casper, a barátságos szellem

illuminati

Az Illumináti is itt hagyta kézjegyét

anonimus

V vagy Anonymous? Nehéz kérdés.

P1040778

Egy egyszemű lény

Ha szeretnétek még élőben látni a műveket, keressétek fel minél hamarabb a falat, ugyanis sűrűn cserélődnek a képek a falon.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...