Még mindig jó A galaxis őrzői

Talán a tavasz egyik legjobban várt képregényfilmje A galaxis őrzői 2., amit itthon május 4-től vetítenek a mozik. Az immár csapattá kovácsolódott Galaxis őrzői a megszokott őrülettel és a legkirályabb zeneválogatással folytatják kalandjaikat az univerzumban. Bolygóról bolygóra járva igyekszenek jót tenni, vagy épp hatalmas galibába keveredni. Űrlord és a többiek ámokfutását persze önmagában is elnéznénk, de jó film nincs jó alapsztori nélkül, így azt is megkapjuk: Peter Quill végre találkozik eltűntnek hitt édesapjával.

landscape-1486383186-guardians-of-the-galaxy-vol-2-cast

A Marvel ezzel a történettel inkább a karakterekre koncentrál, az akció másodlagossá válik (Baby Groot édi táncikálása mellett érdemes a nyitójelenet ilyen szempontból is figyelni). Az irány mindenképpen jó, igyekszik is James Gunn ennek minden pozitív oldalát bemutatni. Folytatja az előző részből már ismert Gamora-Nebula ellentétet, hangsúlyos lesz Rocket/Mordály belső konfliktusa, Drax múltja, és persze Quill apakeresése. Utóbbit (kétféle apakép, apa-fia konfliktus) hiába láttuk több száz irodalmi vagy filmes műben, még mindig tud érdekes lenni, a Galaxis őrzői-féle tálalásában is. Az előző epizódból ismert szereplők mellett újakat is kapunk (pl. az empata Mantis), akik nem akkora figyelmet, mint a régiek (érthető okokból), de így is tökéletesen beépülnek az eddigi szereplőgárdába.

Screen-Shot-2017-03-01-at-12.06.37-AM

A galaxis őrzői 2 a Marvel egyik örök hibáját, a motiváció nélküli főgonoszt is kiküszöbölte. Spoilerek nélkül annyit érdemes róla tudni, hogy a film nagyon sokáig és nagyon jól leplezi az illető szándékait, ám amikor minden máz lehull róla, akkor is egy a Marvel világában egyedi gonoszt kapunk egy érdekes háttér-történettel és sajátos világuralmi célokkal.

Egy nagy hibája akad a második etapnak, mégpedig az, hogy a film nem mer elég bátor lenni. Az előző epizód hangulatát és poénjait hozza, melyek ez alkalommal is szórakoztatóak, mindezt egy szájtátós látványorgiával megtámogatva. Azonban érezni mindebben, hogy egyfajta biztonsági játékot űznek a készítők, és ezzel valahol elveszik azt, ami miatt A galaxis őrzői különbözött a többi Marvel-filmtől. A felvetett témáival és őrültségével így is kiemelkedik a 2. rész a hasonló kaliberű blockbusterek közül, de érezhető a visszafogott kísérletező szellem. Ettől eltekintve A galaxis őrzői még mindig egy nagyon dögös sci-fi film, és képes 2 órára kikapcsolni minket a valóságból.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?