Látványban biztos ütős lesz a GITS

Közeledik a Ghost In The Shell premierje, március 30-án végre megtudhatjuk, Rupert Sanders miként is nyúlt a népszerű manga/anime alapanyaghoz. Hogy kicsit felcsigázzuk a kíváncsiságotokat, megosztanánk élményeinket az eddig látottakról: a forgalmazó jóvoltából volt lehetőségünk megnézni a GITS első 15 percét.

Internetes fórumokat olvasgatva sokan attól tartanak, hogy amerikai kézben az eredeti történet nem kapja meg az őt megillető bánásmódot és tiszteletet. 15 perc alapján nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de az eddig látottak alapján a rajongói félelmek alaptalannak bizonyulnak.

A film megidézi az anime kultikus jeleneteit, emellett pedig teljesen új megközelítéseket is beilleszt az alapanyagba. A történet elején az Őrnagy egy halálosnak tűnő sérülést kap, épp az életét próbálják megmenteni – így közelebb kerülünk a főszereplőhöz és kapunk egy alapot karakterének későbbi megértéséhez. A következő jelenet az 1995-ös anime nyitójelenetét idézi, amelyben az Őrnagy új testet kap. Kicsit hiányzik az eredeti zene, de a Westworld openingjéhez hasonló látvány valamennyire kárpótol. Az új test elkészülte után a háttérben dolgozók között erkölcsi dilemmák merülnek fel: a beavatkozás után az Őrnagy ember maradt-e vagy teljesen kiborggá vált? Ez a párbeszéd arra enged következtetni (legalábbis engem), hogy a GITS-ben nem csak az akción és a látványon lesz a hangsúly, hanem az eredeti mű kérdéseire is kitér.

A nyitás után egy pörgős és látványos akciójelenetbe csöppenünk, amelyet a tegnapi nap folyamán a Paramount Pictures is elérhető tett, ezt a bejegyzés végén nézhetitek meg. Látványban egy kosmopolita, cyberpunk világot kapunk, ahol a nyugati és a keleti kultúra gond nélkül megfér egymás mellett (már ami a látványt illeti). Az animéből jól ismert jelenetek továbbra is vissza-visszaköszönnek, de olyan részletességgel kidolgozva, amelyet 22 évvel ezelőtt még nem igen lehetett megvalósítani. Moziban igazi borzongató, száj eltátós látványban lesz részünk.

Az eddigiek alapján jobb félretenni minden előítéletünket és március 30-án beülni a Ghost In The Shellre. Reméljük, a film az elejéhez hasonlóan végig ütős lesz és beváltja a hozzáfűzött reményeket.

Az első bevetés:


Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?