Megérkezett a 278-as Galaktika!

A Galaktika magazin májusi számában befejeződik Pavel Amnuel folytatásos kisregénye egy különleges képességekkel rendelkező férfiról, aki rátámad terapeutájára. A tudományos főanyag ezúttal az állatkatonák új feladatköreivel és lehetőségeivel foglalkozik.

A novellák között szerepel Robert J. Sawyer Relativitás című írása, melyben egy családanya űrutazásra adja a fejét; az űrben eltöltött idő szerint 7, földi idő szerint 30 évig van távol szeretteitől. Nagy kérdés, mi történik hazaérkezése után… A magyar szerzők közül Lőrinczy Judit egy ragadozókból és prédákból felépülő társadalmat mutat be. J. F. Bone szövegvilágában a létezők tapintórostocskával érzékelnek, tápláléksávon keresztül táplálkoznak, projekcióval kommunikálnak. Az egyik lény azonosítatlan eredetű fém „műtárgynak” ütközik, ez radikális fordulatot hoz addigi életébe. Philip Latham alkotásának „főszereplője” egy házaspár. A csillagász férj radikális szkepszissel kezeli felesége boszorkány ambícióit, egészen addig, míg megmagyarázhatatlan dolgok nem történnek… Stephen R. Donaldson elbeszélése egy átváltozás belső lélektani folyamatát elemzi, míg Judith Merril írása egy anyát állít elénk, aki az atomháború közepette gyermekét hordja a szíve alatt. A havi retróban Gáspár András a film jövőjéről filozofál kalandos történetbe ágyazva mondanivalóját.

A Beszélő némaság további izgalmas „utazást” tartogat a képzőművészet világában – egy Goya-festmény kapcsán. A képregényrovat ezúttal a 9. Nemzetközi Képregényfesztivált harangozza be. A Kapcsolatfelvételben a Magyar Asztronautikai Társaság pályázatának eredményéről és a Magyar Írószövetség színes és vidám estjéről olvashatunk. Filmajánló rovatunkban az űropera sava-borsa kerül terítékre, a sci-fi parancsnokokról kapunk részletes tipológiát. Intelligens dizájn rovatunk „nem létező tárgyak” kiállításáról számol be, természetesen újabb technikai vívmányok is előtérbe kerülnek, valamint folytatódik a jövő otthonának felfedezése.

A Galaktika 278-as számát megnövekedett irodalmi tartalommal keresse a galaktikabolt.hu-n vagy hétfőtől az újságárusoknál!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Nos a késregény végéről:Itt még nem tart a tudomány. Nem lehet embereket átkuldeni a jővőbe. Ilyet egy orvos nem csinál. olyat sem hogy megöli a páciensét. Akkor mit tud az orvos:győgyszereket ír. Ennyi. Pontatlan volt tehát a kisregény.

Vélemény, hozzászólás?