Megmenteni a Hubble teleszkópot?

Még csak éledezik a tudományos élet a karantén után, a NASA-nál is késedelmet szenvedtek a különböző programok. Nemrégiben töltötte be a Hubble űrteleszkóp a harmincadik születésnapját, és ebből az alkalomból egy kisebb online konferenciát tartottak. A virtuális rendezvényen érdekes ötlettel állt elő John Gunsfeld veterán űrhajós. Ő a Hubble karbantartások igazi szakértője, hiszen az öt szervízküldetés közül háromnak is a tagja volt.

A Hubble utolsó nagyjavítása óta is már 11 év telt el, bár még mindig remekül használható, működésén már érezhető a kora. Becslések szerint még 4-5 évig marad meg a működőképessége. Talán fel sem merülne az esetleges újabb karbantartás és felújítás ötlete, ha nem lenne évtizedes csúszásban az utódja, a James Webb teleszkóp.

3001 Végső űrodisszeia

A veterán űrhajós javaslata szerint egy újabb karbantartással akár tíz évvel is meghosszabbítható a teleszkóp működése, a szükséges javítások mellett akár modernizálni is lehetne. Űrrepülőgép hiányában az expedícióhoz az Orion űrhajót használhatnák. A munkához azonban szükséges lenne egy szervízmodulra, amellyel össze lehetne kötni az Oriont az űrtávcsővel. Ez roboteszközeivel a felújításban is segítséget nyújthatna.

Bár az ötlet mindenkinek tetszett, a megvalósításnak két komoly akadálya van: az idő és a pénz. A küldetés több milliárd dollárba kerülne, hiszen csak egy Orion küldetés becsült költsége 1 milliárd dollár, és ott van a szervízmodul építési költsége is. Arról nem is beszélve, hogy a modul megtervezése és megépítés éveket venne igénybe. Mire sikerülne megvalósítani, valószínűleg okafogyottá válna a küldetés.

Facebook hozzászólások

You may also like...