Megvan! Megerösitették: ez valóban a Higgs-bozon

Megvan! Ma jelentették be, hogy a múlt évben a Nagy Hadronütköztetöben megtalált részecske valóban a Higgs-bozon!

Íme egy proton-proton ütközés, ami olyan eseményeket mutat, melyek egybehangzanak a Higgs-szel

2012 júliusában jelentették be, hogy 99%-os bizonyossággal állítják: megvan a rejtélyes Higgs-bozon, amit isten-részecskének is neveznek nagy hordereje miatt (is). Illetve, akkor még ezt nem állították a tévedés minimális esélye miatt. Így fogalmaztak: találtak egy a proton tömegénél kb. 126-szorosát nyomó elemi részecskét, ami valószínűleg a Higgs-bozon.

De a két kísérlet, amelyek a felfedezést hozták, nem gyűjtöttek össze annyi adatot, hogy 100%-ra mondják, hogy ez a Higgs-bozon, amit annyi éve keresnek, és amit a Standard Modell “jósolt” meg.

Most, hogy a Nagy Hadronütköztető azóta még két és félszer annyi adatot összerakott (méghozzá abból, hogy majdnem fénysebességgel protonokat köröztettek a 27 km hosszú, föld alatti részecskegyorsító gyűrűben), biztosra kijelentették: megvan. Megvan a Higgs-bozon.

Minden stimmel: a részecske spinje, paritása és egyéb kvantummechanikai sajátosságai valóban azok, amiket jó előre megjövendöltek a Standard Modell alapján.

Ahhoz, hogy ezt biztosan kijelenthessék, mázsányi adathalmazra volt még szükség, hogy a kvantummechanikai minőségeket is kiszámíthassák. Például a Higgsnek zérus spinje kell, hogy legyen, paritása (azaz a minta ami szerint a tükörképe viselkedik) pozitív, és ezeket az adatokat további vizsgálatokkal kellett kimutatni.

De még így sem biztosak benne, hogy ez a Higgs-bozon valóban az a Higgs-részecske-e, amit a Standard Modell megjövendölt, vagy a legkönnyebb azok közül a bozonok közül, amiket más elméletek jósoltak.

Ezt a részecske bomlásának megfigyelésével tudják tovább felderíteni.

Amit jelenleg tudunk a bozonról, az alapján úgy néz ki, hogy az univerzum végzetével van dolgunk: a nagyon távoli jövőben, több tucat milliárd év múlva ugyanis tömege (126 protonnyi tömeg) révén a tér és az idő pusztulását okozza majd. A tudomány szerint ugyanis univerzumunk, ez a minket kellemes kellemes hotelként befogadó hely alapvetően instabil, és a Higgs fogja átbillenteni ezt a vendéglőt a világ végén

Így vagy úgy, a felfedezésért nagyon is kinéz egy Nobel-díj. Vagy több is.

space.com nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?