Mesterséges intelligencia és a Rubik-kocka

Valamivel több mint egy másodperc alatt forgatta ki a Rubik-kockát a Kaliforniai Egyetem kutatói által létre hozott mesterséges intelligencia.

A DeepCubeA nevű algoritmus „saját maga tanulta meg”, miként kell megoldani a feladatot. A kutatók hangsúlyozták, hogy az algoritmus stratégiája teljesen más volt, mint ahogyan az emberek megoldják a logikai játékot. Úgy tűnik a mesterséges intelligencia gondolkodásának természete teljesen eltér az emberétől.

A DeepCubeA a kocka 10 milliárd különböző kombinációját kapta azzal a feladattal, hogy 30 lépésből oldja meg valamennyit. Az emberek általában leggyorsabban 50 lépés által oldják meg a Rubik-kockát. A mesterséges intelligencia általában 28 lépéssel megoldotta. Ezer kombinációra tesztelték, valamennyit képes volt megoldani.

A mesterséges intelligencia nem az első és nem a leggyorsabb nem ember, amely képes megoldani a logikai játékot. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói alkottak meg korábban egy min2phase nevű algoritmust, amely háromszor gyorsabban forgatta ki a Rubik-kockát. A két rendszer között az a lényeges különbség, hogy az MIT algoritmusa nem alkalmaz neurális hálózatot, amely az emberi agy működését képezi le, vagy számítógépes tanulási technikákat, és csupán arra programozták, hogy megoldja a Rubik-kockát.

2018-ban kutatók már építettek egy robotot, amely 0,38 másodperc alatt oldotta meg a feladatot.

Megalkotni egy olyan rendszert, amely magát tanítja meg a feladat elvégzésére az első lépés egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása felé, amely a játékok megoldásán túl valódi problémák megoldására is képes.

Egy kocka, amelyik kirakja saját magát:

A jelenleg hivatalos humán világcsúcs 4,22 másodperc:

A három leggyorsabb nem hivatalos humán rekord:

Facebook hozzászólások

You may also like...