Metropolis Media – 2023 első félév megjelenés tervek

Így január végéhez közeledve, egyre pontosabban látjuk a tavaly már beütemezett 2023-as első félév megjelenéseit. A Metropolis Media kiadó, amely egyben a Galaktika fantasztikus magazinnak is otthont ad, idén is olyan irodalmi különlegességeket hoz olvasóinak, amelyek egyedülállók és igazi csemegék minden könyvmoly számára. Megtalálhatja magának mindenki a neki valót.

A lista még bővül és kristályosodik dátumokat és címeket tekintve.

Január

David Diop: Éjjel Minden vér fekete

fordító: Balla Katalin

David Diop: Éjjel minden vér fekete borító: Varga Balázs

státusz: előrendelhető

 

 

Fülszöveg

Alfa Ndiaye, a szenegáli fiatalember azelőtt soha nem hagyta el faluját, ám az I. világháborúban besorozzák a francia hadseregbe, ahol „csokoládé” katonaként harcol. Amikor barátja, Mademba Diop súlyosan megsérül a csatában, és könyörög neki, hogy ölje meg, kímélje meg a hosszú és gyötrelmes haláltól a senki földjén, Alfa képtelen irgalmasan végezni vele. Társa szörnyű szenvedése és saját gyávasága azonban egyre inkább az őrületbe taszítja. Hogy megbosszulja barátja halálát, és bocsánatot nyerjen önmaga szemében, hátborzongató szertartásba kezd…

Ez a gyilkosságokkal és fekete mágiával fűszerezett regény a háború borzalmas eseményeinek egy fejezetét mondja el a szóbeli történetmesélés eszköztárával, annak kérdését feszegetve, hogyan küzdhet meg az ember saját démonaival, és meddig mehet el, hogy jóvátegye vélt vagy valós bűneit.

David Diop könyvét számos díjjal jutalmazták: Los Angeles Times Szépirodalmi Könyvdíj (2020), Prix Goncourt des Lycéens (2018), Europese Literatuurprijs (2020), Strega-díj (2019).

 

Február

Radek Rak: A kígyószív legendája

fordítók: Hermann Péter, Keresztes Gáspár

Radek Rak: A kígyószív legendája borító: Varga Balázs

státusz: előrendelhető

Fülszöveg

Radek Rak műve a galíciai felkelés legendás parasztvezérének, Jakub Szelának sorsát meséli el. Tényeket keverve  fantasztikus elemekkel, történelem és mítosz között egyensúlyozva, csodákból sző legendákat a főszereplő alakja köré. Különleges mesevilágba csöppenünk, melyben egy parasztfiú elindul szerencsét próbálni, hogy megszerezze magának a titokzatos, szépséges leányt, úr akar lenni, ehhez próbákat kell kiállnia, elveszti a szívét, és csak a Kígyókirályhoz eljutva szerezheti vissza.

A költői szöveg tele van burjánzó erotikával, iróniával és humorral, amelyet mind-mind az emberi szívek homálya táplál. Ez a regény a mindnyájunkban benne rejlő jóról és gonoszról, az egyenlőtlen esélyekről, Galíciáról és Lengyelországról, az urasági korbács ütéseiről, elvesztett szívekről szól, és arról, hogy mindenkinek meg kell harcolnia a maga küzdelmét. A mese törvényeivel ugyanis nem lehet szembeszállni, a hősnek valójában önmagát kell legyőznie.

A szerző ezzel a könyvvel elnyerte Lengyelország legrangosabb irodalmi elismerését, a Nike-díjat, továbbá a  Janusz A. Zajdel-díjat és a  Jerzy Żuławski irodalmi nagydíjat is.

 

Alekszej Gravickij: A zóna ködében – S.T.A.L.K.E.R.

fordító: Sándor Gábor

 

státusz: előkészületbe

Guy Morpuss: Öt elme

fordító: Tamás Dénes

Guy Morpuss: Öt elme Egy test. Két hazugság. Három Gyilkosság. Négy gyanúsított

státusz: előkészületbe

 

További tervezett kötetek az első félévben, még pontos információk nélkül:

 

Roman Kulikov: Captain Blood

A. G. Slatter: The path of thorns

Robert, J. Sawyer: The Oppenheimer alternative

Jezsi Tumanovszkij: Menekülés a valóságba

Petra Hulova: A mozgalom

T. J. Klune: In the Lives of Puppets

 

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...