Milyen gyors a 8,6 Mach? Nem fogod látni

Új földi sebességrekordot állítottak fel a Holloman légibázison. Egy rakétaszánnal átlépték a 10 620 km/órás sebességet. Ez a hangsebesség 8,6-szorosa.

A rakétaszánok a világ leggyorsabb vasúti járművei. Mint a neve mutatja, a rakétaszánnak nincs kereke. A vasúti sínhez úgynevezett papucsok rögzítik, ezeken csúszik. Megfelelő sebesség esetén a sín és a csúszófelület között légpárna jön létre.

Az Amerikai Egyesült Államokban használták a hidegháború idején, olyan kísérletekhez, melyeket túl kockázatos lett volna repülőgépeken tesztelni.

Ezt a technológiát használták a Holloman légibázison katapultülések tesztelésére. Az Edwards légibázison katapultülés-teszteket, repülőgép-formaterv- és gyorsulásvizsgálatokat végeztek rakétaszánokkal. Az Edwards légibázis rakétaszán-pályájának sínjeit felszedték, és a Holloman légibázis pályáját hosszabbították meg vele, amely így csaknem 16 km hosszú.

Az ember nélküli rakétaszánokat még mindig használják, hogy költséges kilövések nélkül teszteljék a rakéta-alkatrészeket.  Itt tesztelik a jövő hiperszonikus technológiáit.

Az előző rekordot 2003. április 30-án egy négyfokozatú rakétaszán állította fel. A Holloman légibázison 8,5 Mach-ot (10 325 km/h-t) ért el.

Hogyan néz ki közelről egy ilyen rekord? Sehogy. Emberi szemnek egyszerűen láthatatlan. Csak a hangját halljuk, ami elég félelmetes.

Facebook hozzászólások

You may also like...