Modern próféták meg nem hallgatott figyelmeztetései: 10 csapás, amit elkerülhettünk volna

Időről időre lesújt az emberiségre egy-egy olyan katasztrófa, ami milliókat érint, és amire az egész világ elnémul és egyként figyel. Ezek egy része, mint a nagy 2004-es cunami vagy a spanyol influenza mondhatni a semmiből jön, de vannak azok a bolygó-szintű tragédiák, amikről nem csak hogy évekig tudomásunk volt, de túl lusták is voltunk tenni valamit… íme a 10 legsúlyosabb ilyen!

1. A Haiti földrengés

2010-ben borzasztó erejű földrengés csapott le Haitira. Több ezer ember halt meg, egész falvak szűntek meg létezni, maga a pezsgő életű főváros is rommá, pusztává lett. Claude Prepetit geológus számára az eset szomorú igazolással ért fel.

Igazi amerikai katasztrófafilmes formula zajlott le: 1998-ban egy kutatás megmutatta, hogy a régióban elsöprő földrengésre lehet számítani. Persze, ez elég bizonytalan, így nem is csoda, ha a helyi hivatalnokok nem léptek – de aztán jött Prepetit, aki az eredeti kutatás nyomvonalán haladva, további vizsgálatok után szörnyű jövőképet vázolt fel hazája számára. Meg volt róla győződve, hogy a földrengés Haitira csap le a legkeményebben, amelynek fővárosa, Port au Prince rendkívül sok illegálisan épített, a biztonsági előírásokat semmibe vevő házat, épületet foglalt magába, melyek egy közepes földrengés esetén is “hatalmas temetővé” változtatták volna a fővárost. Haiti vezetése nem foglalkozott a geológussal, éveken át semmibe vették (eközben a kormányzati szintű korrupció soha nem látott virágkorát élte, teszem hozzá). 2010 január 12-én megtörtént, ami megtörtént… de Claude Prepetit nagyon nem örült, hogy “ő megmondta”.

2. A Fukusimai erőmű tragédiája

A 2011-es japán földrengés egy szinte párhuzam nélküli súlyosságú katasztrófa volt. Egy 9-es erősségű földrengést követett egy pusztító erejű cunami, amit pedig a történelem eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófája követett. Pontosan az a fajta katasztrófa ez, amit senki sem tudott volna előre megjósolni… senki, csak Minura Kódzsi.

20 évvel azelőtt, hogy a szökőár kritikus állapotba juttatta a fukusimai Dai-ichi reaktort, Minura irodalmat tanulmányozott – mégpedig egy ősi verset, amely egy Japán észak-keleti részét letaroló, gyilkos szökőárról is beszámolt. Minura utánajárt ennek a dolognak, és rá is talált az ún. Jogan Eseményre, amely egy földrengésből és egy azt követő szökőárból állt, és leradírozta a környéket, ezreket megölve Kr. u. 869-ben. Az 1980-as élvek végén a helyszínre utazott, és régészeti kutatással bizonyítékokat talált arra, hogy Japán ezen részét ezer évente egyszer megsemmisítette egy teljesen ugyanilyen kataklizma…

És az éppen aktuális már több, mint 100 éve késik.

Minura petíciókat, cikkeket írt, publikált, tüntetett, minden eszközzel figyelmeztetett arra, hogy Fukusima közvetlen veszélyben van, és az ottani atomerőmű nem biztonságos – idiótának nézték, misztikus bizonyítékokkal, és nem foglalkoztak vele.

Két év telt el Fukusima tragédiájának kezdete óta, és az óceánba azóta is szivárog a nukleáris szennyezés, ezzel a világ legsúlyosabb nukleáris balesetévé téve a fukusimai erőmű esetét.

Amire húsz évvel előre figyelmeztetett valaki. Egy ezer éves vers alapján.

Bővebben a fukushimai katasztrófáról és a japán földrengésről, képekkel és videókkal tavasszal írtunk itt: http://galaktika.hu/a-japan-szellemvidek-a-2011-es-cunami-es-a-fukushimai-zona-videoval-es-kepekkel/

3. Az azbeszt

azbeszt

A XIX. század legnagyobb hibáinak egyike az azbeszt. Nagy erejű, igen tűzálló anyag. Vízvezetékek és kábelek szigetelésére is használták, de épületekben, házakban is gyakran előfordult.

Egyes tudósok már a XIX. század végén gyanakodtak arra, hogy ez az univerzálisan felhasználható, igen kiváló tulajdonságokkal bíró anyag szörnyű hatással bír az emberre, de 1938-ig várni kellett arra, hogy ezt egy hivatalos, azbeszt-iparosok által elrendelt vizsgálat is ellenőrizze.

Amit a kutatás kiderített, ment is a fiókba: kimutatták ugyanis, hogy a levegőbe jutó finom azbesztszemcsék, vagy a vízbe jutó azbeszt rendkívül gyors lefolyású rákhoz vezet, valamint az ún. azbesztiózis is kialakul miatta – mindkettő biztos, elkerülhetetlen halált jelent. A cégek még 1992-ben is tagadták ezeket a tényeket, visszautasítva a munkásaik családjai által kért jóvátételi pénzeket és nyugdíjakat is! Ismét egy figyelmeztetés, amit 100 éven át senki sem hallgatott meg.

4. A mai gazdasági válság

Aki csak lélegzik és 10 évnél idősebb, hallotta már a szót a mai áldatlan helyzet leírására: gazdasági válság, amely a banki rendszer részleges összeomlásának eredménye. Sokan állítják manapság, hogy megjövendölték a jelenlegi összeomlást – ez még igaz is lehet, de csak egy személy járt annak a közelében, hogy meg is állíthassa azt.

Íme ő: Brooksley E. Born. A hölgy 1996-ban került a CFTC (Commodity Futures Trading Commission) élére, amely egy olyan kormányzati szerv volt, melynek feladata a különböző pénzügyi terek figyelése és esetleges akciótervek felvázolása volt. Ekkortájt a Wall Streeti tőzsde a szabálymentesítés hatásait élvezte: a gazdagok szupervagyonosak lettek, míg a kevésbé pénzesek lettek az új gazdagok és még a szegényeknek is jutott ebből az ebédből.

Ennek a kirobbanó korszaknak a középpontjában az ún. pénzügyi derivatívák álltak: ezek olyan fix szerződések, melyek értéke a partner teljesítményétől függ, és kiválóan lehet adni-venni. 1996-ban elképzelni sem tudták, hogy lehetséges még olyan súlyos válságot előidézni, mint ami a legendás Fekete Csütörtökön indult annak idején. De Brooksley Born fantáziadús személy, és ő el is tudta képzelni.

Munkába állásától kezdve a derivatíva-kereskedelem fölötti kontrollért küzdött (ami egy olyan dolog, ami megelőzhette, de legalábbis jelentősen kisebbíthette volna a máig tartó pénzügyi válságot!). Figyelmeztető szavai eljutottak Alan Greenspan fülébe (ő a szabad piac totális szabadságának legnagyobb szószólója volt), aki a Kongresszust arra kérte, fosszák meg jogkörétől Brooksley Bornt és a CFTC-t. Fő érve szerint azért, mert a nő munkája soha nem látott gazdasági krízishez vezet. A Kongresszus meg is tette, amit Greenspan kért, elcsapták Bornt és megnyirbálták a CFTC-t…

Alan Greenspan

Azt, hogy hol állunk most, mindenki tudja. Köszönjük, Mr. Greenspan.

5. A gyilkos 511-es gleccser

Cordillera Blanca vidéke

1962-ben David Bernays és Charles Sawyer a sikeres diplomázás után hosszú hegymászó-körúttal szellőztette ki a fejét a Cordillera Blanca nevű vidéken, Peruban. Mivel szerettek volna igen férfias eredményeket elérni, és csoda pompás hátterek előtt fotózkodni, úgy döntöttek, közelebbről is megnézik a közeli 511-es gleccsert, ami állítólag egy-két évvel korábban eredményezett egy kisebb lavinát is. Attól, amit odafent láttak, elment a kedvük minden túrázástól.

Az 511-es gleccser ugyanis instabil volt, hogy klasszikusokat idézzünk, nem kicsit, nagyon! Szó szerint csak egy lökés hiányzott neki, hogy leszakadjon, és úgy, ahogy van, elpusztítsa a völgyet maga alatt.

Abban a völgyben pedig sokezer ember élt. A két kiránduló sietve visszatért a völgybe és azt tették, amit kellett: riadóztatták a helyi hatóságokat, és kérték a mielőbbi evakuálást.

Amire a hatóság azzal válaszolt, hogy pánikkeltésért határozatlan időre börtönbe dugta őket. Miután két hétig fogva tartották őket, és próbálták elérni, hogy hallgassanak rájuk, visszavonták állításaikat, hogy szabadulhassanak, és ekkor hazatoloncolták őket.

Nem egészen nyolc évvel később, 1970. május 31-én egy földrengés beindította a világ eddigi legsúlyosabb kárt okozó lavináját: az 511-es gleccser és még néhány másik leszakadt, több, mint 25000 embert temetve hó, jég és sziklasírba.

A cikknek még nincs vége! A folytatásért kattints ide!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?