Mos Espa, látvány és valóság

Mos Espa a Star Wars Baljós árnyak című epizódjával került a sci-fi kedvelők látószögébe; tudják, ez az a hely, ahol Qui-Gon Jinn hiperhajtóművet szeretne boltolni, aztán találkozik egy kissráccal, akit Anakinnak hívnak…

A látványos filmben ezen a helyen találkozunk először a majdani Sith lovaggal, a Sötét nagyúrral, Darth Vaderrel, aki egyelőre csupán egy szöszi kiskölyök, és akinek minden vágya, hogy megnyerje a fogatversenyt.

A valóságban természetesen Mos Espa nem a Tatooine-on van. (Bár, ki tudja….)
A teljes Mos Espa-set sem egyetlen település; a tunéziai Ksar Hedada, Ksar Medenine, Ksar Oueld Soltane és Oug Jmel szolgáltatta a festői hátteret a látványtervezőknek a Tatooin-on játszódó jelenetekhez.

Ha egyszer kedvet kapnak ellátogatni ebbe a csodálatos, a Szaharától, és a Földközi-tengertől körülölelt országba, ne felejtsék otthon Raffaella Piovan könyvét sem:

http://www.booker.hu/konyv/tunezia_raffaella_piovan/


Nem kettő, csupán egyetlen Nap tűz Mos Espa felett, bár az is eléggé forrón ahhoz, hogy az arra járó jótét lélek behúzódjon valami árnyékos helyre. Igen ám, de a sivatagban nincsen pár méterenként egy-egy hűvös lépcsőház, mint a Nagykörúton.

Ráadásul, a hírek szerint Mos Espát szó szerint felfalja a sivatag; a Baljós árnyak forgatása óta a turistalátványosságként funkcionáló díszleteket egyre nehezebb megóvni a vándorló dűnéktől.

Pedig a díszlet minden évben szép számú látogatót vonz, akik szívesen fotózkodnak a filmből ismert helyeken…. legalábbis azokon, amelyek életnagyságúak. Hiszen a látványtervezők nem egy egész várost építettek fel…

…hanem csak amennyire feltétlenül szükség volt.

Az a fiatalember ott a háttérben, akit éppen fotóznak, bizony nem más, mint Ewan McGregor, a híres Long Way Down forgatása idején.


A szenvedélyes motorkerékpáros színész, társával, Charlie Boormannel nem kisebbre vállalkozott, mint motorral körbegurulni a Földet. A Magyarországon tízrészesre bővített változatként vetített dokumentumfilm -sorozat a John o’Groatstól Fokváros tartó útról szól; és többek között arról az etapról is, amit McGregor Mos Espában töltött, ahol egyébként nem ismerték fel annak ellenére, hogy a fél “város” ki volt plakátolva az arcával; illetve hát Kenobi padawan arcával.

Kenobi rutinjával valószínűleg nem mindenki veheti fel a versenyt, ahogy az anyagi kapacitásával sem; ám ha csupán rajongói a szép motoroknak, akkor íme egy csodaszép, gazdagon illusztrált könyv a témában, méghozzá a motorok országutak királyáról, a Harley-Davidsonról:

http://www.booker.hu/konyv/harley-davidson_-_a_gyari_gyujtemeny_legszebb_motorkerekparjai_randy_leffingwell_darwin_holmstrom/

Az ide látogatók megtekinthetik azt, amit a sivatag a díszletekből még látni enged, ám a franchise nem bízza holmi véletlenre, vagy éppen Természet anyára a díszlet sorsát. Ha ez utóbbi ellen túl sokat nem is tehet, pc-játékok, és legófigurák várják a rajongókat, ha nem is ott helyben, de a világ nagyobb városainak boltjaiban mindenképpen.

Ha Mos Espához nem is, de minivárosok megépítéséhez kitűnő tanácsokkal szolgálhat Warren Elsmore Építs várost,legófantáziák a világ körül című könyve:

http://www.booker.hu/konyv/Epits_varost_-_legofantaziak_a_vilag_korul_warren_elsmore/

Tunézia már az Új remény forgatásának idején is népszerű volt, hiszen Mos Eisley, a Skywalker család otthonának díszletei, illetve a Klónok támadásának egyes jelenetei is itt készültek el.


Hogy a díszletek kitartanak-e a Star Wars hetedik részének forgatásáig, és hogy lesz-e szerepük a továbbiakban az egyrészt a gyártásvezetőkön, a forgatókönyvírókon, no és a legnagyobb rendezőn, a Szaharán múlik.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?