Mr Robot – évadpremier

A tavalyi év igazi meglepetése volt a Mr Robot című anarchista-technothriller sorozat debütálása. Roppant erős témával foglalkozott, és olyan égető kérdéseket vetett fel, melyeket nem árt, ha minden gondolkodó ember átrág magában – legalább egyszer életében. Az elanyagiasult társadalomban mindenki egyéniségnek érzi magát, mindenki azt hiszi, ő alakítja maga körül a környezetét, ám valóban így lenne mindez? Mindennap számtalan marketingfogásnak dőlünk be, reklámok hadait nézegetjük, klikkvadász cikkeket olvasunk, és óriásvállalatok termékeit fogyasztjuk. Eközben széles, büszke mosollyal harsogjuk, hogy mi igazi unikumok vagyunk, belőlünk csupán egy létezik. Pedig valójában állandóan változó környezetünk formál minket, és igényeinket egyaránt. Minden, amit teszünk, iszunk, eszünk – még ha közvetve is – más akaratából történik. Igen, valóban kicsit összeesküvés szerűen hangzik mindez, és jóval túlmutat az egyes embereken. Túlmutat, hiszen az egész társadalmat érintik ezek a kérdések. A Mr Robot első évada pontosan ezeket a gondolatokat boncolgatja, és ha mélyebbre megyünk, rájöhetünk, hogy nagyon ijesztő, ha a sorozat készítőinek igazuk van.

A második etap nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az első évad véget ért, de igaz, ami igaz: nem indult annyira erősen, mint elődje. Az fsociety nevű kiber-terrorista szervezet komoly gazdasági és politikai nehézségeket okozott az amerikai kormánynak, melyre nem egyértelmű az ellenlépés. Főszereplőnk, Elliott, belső démonaival küszködve igyekszik kizárni magát a társadalom legjavából, de legfőképpen az fsociety-hez köthető szálak miatt nagyban kerüli az internetet, és minimalizálja embertársaival a kommunikációt. Magának kialakított egy napi rutin-hurkot, mely segítségével talán könnyebben átvészelheti a rá nehezedő kihívással teli időszakot, ám sejthetjük, hogy hosszú távon ez nem fenntartható.

Több cselekményszálat is beindított a második szezon első epizódja, melyekből igazán érdekes történések is kialakulhatnak. Ha az első részből próbálnánk következtetéseket levonni, akkor az egész évad valószínűleg a politikát környékezi meg, és felvázolja, milyen is lenne egy hatalmas horderejű kibertámadás a bankokra, sőt egész gazdasági szektorokra nézve.

A tendencia azt mutatja, hogy egy sorozat felettébb erős első évadát szinte mindig lehetetlen felülmúlni, vagy legalább a szintet tartani. Nagyon reméljük, hogy a Mr Robot esetében – ha nem is ugorja meg a nagyon magasra tett lécet –, legalább annyira izgalmakkal, és csavarokkal teli lesz a második évad, mint elődje volt tavaly. Mindenesetre a témák nagyon komolyan, a sorozat pedig pillanatok alatt képes berántani a nézőt. Azonban vigyázzunk: ha nagyon beleéljük magunkat a történésekbe, a számos erőteljes gondolatmenet után azt vehetjük észre, hogy órákon át azon agyalunk, kik is vagyunk valójában, és mit keresünk a Földön.

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

1 Response

  1. szjudit szerint:

    Hasonló témájú a Black Mirror sorozat…

Vélemény, hozzászólás?