Oda süss, mi van a fejed felett! Az öt legszebb égi jelenség az év végéig

Hiába ér véget lassan a nyár és az önfeledt bámulása a csillagos égboltnak, azért marad még elég látványos esemény az év hátralevő részére is.

1. Október 18.: Részleges holdfogyatkozás
Legközelebb 2015-ben lesz Magyarországról látható holdfogyatkozás, ezért reménykedünk benne, hogy tiszta lesz az égbolt aznap (vagyis azon az éjjelen).

2. November 3.: Hibrid napfogyatkozás
A különleges és ritka esemény, a hibrid napfogyatkozás sajnos nem lesz látható Magyarországról, de Dél-Európából igen, szóval nem kell vészesen messze utazni érte. Az élmény garantált.

3. November – december: ISON üstökös
Az üstökös november 28-án lesz legközelebb a Naphoz, azonban nem biztos, hogy túléli a találkozást. Ha igen, akkor a Földet december 26-án fogja a legjobban megközelíteni.

4. December: káprázatos Vénusz
Az év utolsó hónapjában, naplemente után különösen fényes lesz a Vénusz szülőbolygónkról szemlélve. Bár bizonyára nem lesz olyan idő, hogy a szabad ég alatt heverészve csodáljuk, de egy csillagvizsgáló-látogatást mindenképpen ér majd a jelenség.

5. December 13-14.: Geminida-meteorzápor
Ahogy tavaly év végén, úgy idén is meglátogat minket a Geminida-meteorraj. Ehhez az eseményhez már érdemes venni a bátorságot, (na meg a termoszt és a pokrócot,) hogy kimerészkedjünk egy kicsit a szabadba.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?