Öldöklő filmek: 5 alkotás, ami gyilkosokat inspirált

Az Aurorában, pénteken elkövetett véres tömeggyilkosság sokkja még nagyon friss, de máris érezhető, hogy a média és a szakemberek elkezdték levonogatni a – szerintük alapvető – tanulságokat: az erőszakos film erőszakossá tesz. Mivel a Sötét Lovag: Felemelkedés vetítésén (és, bár ez még nem derült ki, de valószínűleg a film inspirációjának hatására) történt a legutóbbi, példátlanul brutális eset, az egész vissza fog hatni a film készítőire, a stúdióra, a szereplőkre – a rajongókra és a műfajra. Lesz, aki ráhívja a rendőröket a cosplayesekre, na és ez a sci-fi, amellett, hogy badarság, még gyilkosságra is vezet…

Persze, nem ez volt az első eset, és nem is lesz az utolsó. A sci-fi műfajába tartozó filmek bizony adtak már ötleteket kifacsarodott elméknek. 

 1. Gépnarancs

1971-es angliai vetítése után olyan jellegű erőszakhullám söpört végig Anglián, ami félreérthetetlen volt: 1973-ban két alkalommal is vertek meg 16 évesek hajléktalanokat teljesen olyan körülmények között és módon, mint ahogy Alexék teszik a filmben, egy másik alkalommal pedig egy csapat, a banda jellegzetes ölötzékét viselve leszúrt egy másik fiút. Egy csoport fiatal pedig végigerőszakolt egy holland lányt, míg társaik közben a “Singing in the Rain”-t énekelték. Egy srác pedig drúgnak öltözve megtámadott egy diszkóban egy duci lányt, mivel az “túl sok helyet foglalt el a táncparkettből”. Ezek az erőszakos cselekedetek és Anthony Burgess, a szerző tiltakozása Kubrick filmje ellen együttesen járultak hozzá, hogy a filmet Angliában 2000-ig nem is lehetett legálisan beszerezni-megnézni. Ez mutatja: nem feltétlenül a jó következtetést vonták le…

2. Robotzsaru 2.

A Frank Miller képregényéből készült film folytatása nem a gyengéd ábrázolásmódjáról híres. És bizony, meg is ihletett egy Nathaniel White nevű férfit. Ez a szimpatikus fazon éppen próbaidőn volt – már elítélték egy 16 éves lány fogvatartásának ürügyén, de még szabadlábon védekezett, amikor meggyilkolta első áldozatát, a 29 éves, várandós Juliana Frankot. Maga White ezt nyilatkozta tettéről: “Az első lány, akit megöltem, a robotzsaru filmből való volt… Láttam őt (Robotzsarut) átvágni valakinek a torkát, majd a késsel onnan levágni a mellkason át egészen az alhasig, majd bizonyos pozícióban otthagyni a testet. Az első személlyel, akit megöltem, egy az egyben úgy jártam el, ahogy a filmen láttam.” Még öt nőt ölt meg, mire összellt a kép, és sikerült hűvösre tenni ezt a szennyes figurát. Aki, a jelek szerint, szereti a sci-fit.

3. A Mátrix

Elsőre elég meglepő lehet. Mi van?? A Mátrix? Mi köze a Mátrixnak, amiben számítógépes személyiségek ellen küzdenek a hősök, egy hús-vér ember meggyilkolásához? A Mátrixból megismert logika sok gyilkos agyában ott van: a valóság igazából nem is valóság, vagy nem teljesen: akit meg lehet ölni, az nem valódi ember, hanem csak illúzió, árnyék, vagy afféle program. A Mátrixot annyi gyilkos emlegeti fel, mint védekezési pontot, hogy külön jogi terminust kellett rá alkotni, ez a Mátrix-védekezés. Ezek az emberek komolyan úgy vélik, hogy a mátrixban élnek, egy szimulált világban, tetteik pedig szabaddá teszik őket, másokat pedig szintén megmentenek. Tonda Lynn Ansley (igen, egy leány) ezzel védekezett, miután fejbe lőtte főbérlőjét, és ugyanígy tett Vadim Mieseges is, aki szintén a főbérlőjét aprította fel. 2002 októberében az akkor 17 éves Lee Malvo és 42 éves mentora, John Allen Muhammad egy boltból ellopott mesterlövészpuskával ölt meg minimum tíz embert (de még legalább ennyit próbálnak a nevükhöz kötni), egyesével, külön-külön helyszíneken. Muhammad volt a vezető, aki kiötlötte az akciót. A Nation of Islam tagjaként ezzel a sorozatgyilkossággal mind az afrikai-amerikai közösségre, mint az iszlámra rendkívül rossz fényt vetett, főleg, hogy igazoltan rasszista okokból ölt: csak fehér embereket célzott meg, terve pedig a nemzet terrorizálása volt, ezen keresztül egy nagy összeg megszerzése, amit pedig arra akart felhasználni, hogy Kanadában hajléktalan, fekete gyerekeket képezhessen ki fegyverhasználatra, és visszaküldhesse őket tömeggyilkosságra. Nem éppen az a békés terv. És Malvo? Ő a cellájában írogatott. Mit? Arról, hogy milyen módszerrel lehet felébredni a mátrixból. És ugyanezt üvöltözte rendszeresen, amikor vitték a rendőrök akárhova: “Szabaduljatok meg a mátrixból!”. Morpheus zavartan vonná föl gondterhelt szemöldökét.

4. Chucky

Chuckyról sok-sok film készült – ő az a játékbaba, amit egy sorozatgyilkos lelke száll meg, és brutális ámokfutásba kezd. Ausztrália legbrutálisabb sorozatgyilkosát is inspirálta Chucky: a szellemileg visszamaradott Martin Bryant 35 embert gyilkolt meg és további 21-es sebesített meg. Skizofréniásként nagyon lenyűgözte Chucky, a gyerekjáték kis mérete, gyerekes tulajdonságai – és az ezekkel szemben álló képessége a tomboló pusztításra. A gyilkos baba két 10 éves rajongója 1993-ban Angliában rabolt el egy két és fél éves, az anyukájától vásárlás közben elkóborolt kisfiút, kicipelték a városból, ahol megkínozták, megkövezték, majd egy tíz kilós vasúti fémtárggyal kivégezték, és a sínre fektették, hogy egy arrajáró vonat elüsse, így balesetnek tűnjön a dolog. Ugyanekkor tájt történt a 16 éves Suzanne Capper halálra kínzása és felgyújtása. Míg ezeket tették a lánnyal (napokon át zajlott a dolog), az amfetamint (is) fogyasztó elkövető “család” tagjai azt kántálták, hogy “Chucky vagyok, Chucky játszani akar” és a kínzás egy ideje alatt, hogy Suzanne-t visszatartsák az elalvástól, fejhallgatón legnagyobb hangerőn bömböltették a fülébe a harmadik Chucky film egy rave-betétzenéjét. Indíték ez esetben se nagyon volt.

 
5. A kárhozottak királynője

A 2002-es Anne Rice filmre hivatkozott Allan Menzies, mint inspirációra a 2003-ban elkövetett gyilkosságához. A film címében is feltűnő halhatatlan, Akasha volt az, aki beszélt a gyilkossal, és felkérte a tett elkövetésére. Sőt: azt ígérte neki, hogy a következő életében már halhatatlanként, vámpírként fog megszületni, ha megteszi. Megtette. A gyilkosság után is meglátogatta őt Akasha, de mivel ekkor már a rendőrség karmaiban volt, Menzies visszautasította a további kérések teljesítését, ami nem zavarta a vámpír istennőt a további megjelenésekben, és abban, hogy kommentálja a világ eseményeit. Például a perről elmondta pártfogoltjának, hogy az egy csalás.

Ahogy láttuk, nem egyedülálló eset a filmekből (és a sci-fi/fantasztikus filmekből) vett inspiráció az emberöléshez. Akárhogy is, nem mindenki kezd el kék embereket ölni, aki megnézni az Avatart; viszont tényleg vannak, akik felhasználják e filmeket beteg gondolataik igazolására, beteljesítésére.

A legszomorúbb az, hogy ezzel bemocskolják rajongásuk tárgyát is. Egy film rengeteg ember komoly, kemény munkájának gyümölcse és sok rajongó öröme, egy-egy ilyen tett pedig könnyen tönkre teheti egy film, sőt, egy műfaj hírét is a sárba rántja – nem is beszélve adott történet írójáról, rendezőjéről, akik úgy érezhetik: indirekt módon ők indították a gyilkost a tett elkövetésére. Ez azonban nem igaz. A legtöbbünkből nem lesz vérengző, Joker-szerű gyilkos a Sötét Lovag megtekintése után, és a filmekben látott (indokolt) erőszak sem indít arra, hogy mi is öljünk (gyakran pont elrettentő egy-egy ilyen jelenet). Aki nem tudja a helyén kezelni a filmeket, videojátékokat, az amúgy is gyilkolna. Csak máshogy. Máshol. Másokat.

brainz, up nyomán
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?