Olvasói referenciák a Metropolis Media 2012-es kiadványairól 1.

Kíváncsiak voltunk, hogy Ti, Olvasók hogyan vélekedtek a könyveinkről, ezért csokorba gyűjtöttünk néhány ajánlót, kritikát, megjegyzést.
Ezúton is szeretnénk megköszönni nektek -némi képzavarral élve-, hogy írásban is hangot adtok a véleményeteknek, és reméljük, hogy 2013-ban is velünk tartotok a tudományos-fantasztikum csodálatosan összetett világába tett utazásunk során.

 

Stephen Baxter: Időhajók


„Az Időhajókról elmondható, hogy nem fog benne csalódni, az sem, aki egy “egyszerű” kalandos történetre vágyik, és az sem, aki szerint egy jó könyv elképzelhetetlen elméleti matematika, geofizikai szakszavak vagy kvantummechanikai törvények alapos magyarázata nélkül.”
Profundus Librum

„Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy bár Stephen Baxter regénye a klasszikus Időgép folytatásának tekinthető, önmagában is megállja a helyét, cselekménye csak lazán kapcsolódik H. G. Wells művéhez, így annak előzetes ismerete nélkül is teljesen érthető és élvezhető.”
Veres Kristóf György

„Főhősünk (aki Wells koncepciójának megfelelően az egész 520 oldalas könyvben névtelen marad!) igen jól megrajzolt karakter. Fokozatosan vetkőzi le viktoriánus modorosságát (és a morlockokkal szembeni ellenszenvét), de végig kissé naiv, a világ iránt mindenekfölött érdeklődő tudós marad.”
Noro

Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A hétfő szombaton kezdődik

 
„Bűbájos történet, melynek megértéséhez nem szükséges komoly filozófiai tudás, vagy alapos fizikaismeret, így aztán a hozzám hasonló egyszeri sci-fi kedvelő gond nélkül élvezheti a Sztrugackij testvérek által elővezetett sziporkákat. A történet lapjain népmese (értelemszerűen orosz népmesék, mint például a csuka parancsára, baba yaga kunyhója és effélék) keveredik tudománnyal, folyamatosan keressük a boldogság mibenlétét, szóba kerül az időutazás és megtudjuk, mi lesz a kiöregedett inkvizítor sorsa, valamint számtalan ötlet is megemlítődik, amelyek kifejtésére ugyan nem kerül sor, de ennek ellenére mégsem okoznak hiányérzetet.”
Galgóczi Tamás

„Az elején bele kell rázódni a történetbe, akár csak a kocsiknak a jó kis orosz utakba, de aztán már simán suhanunk, és nem szívesen szállunk ki a szereplők közül. Remekül szórakozunk, de kapunk rendesen társadalomkritikát is, a regény le se tagadhatja szatirikus mivoltját.”
Nita_Könyvgalaxis

„A hétfő szombaton kezdődik egyszerűen zseniális, mindemellett ötletes és különleges. Mindenképpen ajánlom a műfaj kedvelőinek, lehetetlenség csalódni benne.”
pöfivonat

Arthur C.Clarke-Gentry Lee: Bölcső


„A szöveg kiválóan egyensúlyoz a tudományos nyelvezet és a szépirodalmi elbeszélő stílus között, ahogy maga a könyv is képes szimpla kalandtörténet és tudományos fantasztikum lenni egyszerre.”
Hegedűs Tamás


Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja


„Ebből, a kamaszoknak szánt és tökéletesen nekik való regényből a felnőtt olvasó számára is rengeteg dolog derül ki a számunkra szinte ismeretlen észt életről és kulturális hagyományokról csakúgy, mint a talán kissé szélesebb körben ismert kereszténység előtti ír legendavilágról. Nem fog hát csalódni benne a szülő sem, ha a nyaralásnál kifogy a felnőtteknek szánt olvasnivalóból.”
Paddington


Joe Haldeman: Örök háború

„A „militarista” sci-fit kedvelőknek kötelező olvasmány – valószínűleg a Warhammer 40.000 univerzumának kialakulásában is hatalmas szerepe volt –, de nem hiába van ott a könyv hátulján az idézet William Gibson-tól, miszerint szinte sértés azt mondani az Örök háborúra, hogy a legjobb SF háborús regény, mert ez az irodalom egészének legszebb, legmegrázóbb háborús történetei közé tartozik.”
Profundus Librum

„A regény élmény volt. Elsősorban azért, mert prekoncepciómmal ellentétben nem a katonai eszmeiség dicsőségét hirdeti, hanem ellenkezőleg, annak bírálata. Emellett az írás inkább egy társadalom szatíra, mint katonai sci-fi.”
moszat

„Akárhogy legyen is, az biztos, hogy Haldeman kitűnően ábrázolja a lelket megnyomorító küzdelmeket, ugyanis Mandella nem akart részt venni a harcokban, ám mégis szembesülnie kell a harctéri mészárlás és az emberektől teljesen eltérő felfogású ellenfél mellett azzal is, hogy az évek során folyamatosan nő a vállára nehezedő felelősség.”
Szabó Dominik

Szergej Lukjanyenko: Őrök világa


„A jó és a rossz gigászi küzdelme, mint az egyén hétköznapi döntéseinek és annakkövetkezményeinek metaforája épül fel az immáron öt kötetes ciklusban. A Kirill ciklus a mesék atmoszferikus misztériumát használó, a nyugati típusú popkultúrát parodizáló „road movie”, extrém módon eklektikus fantasztikummal, mely néhol rendelkezik eredeti gondolatisággal, de végső soron nem áll össze egy magasabb szintű szimbólumrendszerré.”
moszat

„A Világok őre befejezése után csak arra bíztathatom az olvasót, hogy minél hamarabb vegye kézbe az Őrök világát, ugyanis Szergej Lukjanyenko tollából ismét egy kihagyhatatlan, szórakoztató, ugyanakkor érdekfeszítő regény született.”
Veres Kristóf György

„Továbbra is vonzódom Lyukjanyenko könnyed, olvasmányos stílusához. Van benne lét-értelem boncolgatás, ami lássuk be, a sci-fi-könyveknél kötelező tartalmi elem, de nem túl mélyreható, csak éppen egy-egy kellemes egyéni életbölcselet-morzsa elszórva itt-ott.
Az ő könyvei határozottan a szórakoztató irodalom mezsgyéjén csalinkálnak, de ebben a kategóriában jók.”
Borga

Jack McDewitt: Echo


„Alapvetően hozta a Benedict-sorozat megszokott menetét, izgalmát, mint mindig, de az utolsó harmad cselekménye és a végkifejlet nekem nem jött be… nem akarok többet írni, mert kikerülhetetlen lenne a spoiler. De 4 csillag, mert ez az egyik kedvenc sorozatom, és a McDevitt által alkotott háttérvilág lenyűgöz.”
Rékaerik

“A sorozat újabb, ötödik kiváló darabja. Izgalmas rejtély, szórakoztató fordulatok, megfontolandó gondolatok a jövőről. Jó film lenne belőle. A rejtélyben azonban néhány nyom nem túl tisztességesen túlhangsúlyozott, s a megoldásban nem is esik róluk szó…”
Katherine_Grey

A folytatásban az Árnyak és Rémek – Ray Bradbury emlékére antológia, a Kronolitok, a Bíborszínű felhők bolygója, az Agypestis, az Ítélet könyve, az Új őrség, és a WWW 1 Világtalan című kiadványaink értékeléseit olvashatjátok.

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?