Örök éhség: 10 legendás hemoglobinfüggő

Az elmúlt évtizedek legnépszerűbb szörnyetegeinek a vámpírok bizonyultak. Bram Stoker Drakulája óta megállíthatatlan a népszerűségük. Főszereplők, mellékszereplők egyaránt vannak köztük, és bár nem csak a gonosz megtestesítőjeként vannak bemutatva, mégis démonként maradtak meg a képzeletünkben, akik a vérünket akarják. Éppen ezért még belegondolni is ijesztő abba, hogy köztünk járhatnak.

 

A történelem krónikásai is több olyan esetet lejegyeztek, amikor a népet valódi vámpírok tartották rettegésben. Mint tudjuk, az ilyenek nem többek szóbeszédnél, rosszmájú pletykánál vagy szenzációhajhászatnál. Éppen ezért megdöbbentő, mikor napvilágra hoznak olyan brutális gyilkosságokat, melyek arra vallanak, hogy az éjszaka fiai és lányai követték el őket. Cikkünk tíz olyan személyt/esetet válogatott össze, melyek kapcsolatba hozhatók a vámpírokkal.

Petar Blagojevic

 

Petar Blagojevic egy szerb férfi volt, aki 1725-ben halt meg, de a jelek szerint nem sokáig maradt halott. Tíz héttel a „halála” után rejtélyes betegség szabadult el. A betegek haláluk előtt arról számoltak be, hogy Blagojevic álmukban fojtogatta őket. Blagojevic fia állítólag három nappal apja halála után látta a férfit a házukban, aki élelmet követelt tőle. Nem sokkal később ő is meghalt. Blagojevic felesége nem sokkal azután hagyta el a falut (Kisilova, mai Kisiljevo), miután férje felbukkant, és egy pár cipőt kért.

Végül Petart exhumálták, és a jelentések szerint lélegzett és forgatta a szemét, mikor előásták a sírt. Egy cölöpöt döftek a szívébe, majd elégették. A rémálmok és a halálesetek hirtelen abbamaradtak. Az eset egyike volt az első dokumentált vámpírtámadásoknak.

 

 

Az Alnwick-kastély vámpírja

 

Az Alnwick-kastély vámpírja évekkel a vámpír szó megszületése előtt tevékenykedett. Az esetet egy angol krónikás, William of Newburgh jegyezte le. Az írásából az derül ki, hogy egy férfi visszatért a halálból, akit hűtlen felesége utáni kémkedése közben ért a halál. Nemes egyszerűséggel fogalmazva: leesett a háztetőről. A jegyzet szerint élőholtként tért vissza, és haragjában több helybélinek vérét vette. Végül egy pap néhány hívővel kiegészülve felkereste a vámpír sírját, és lapáttal átszúrták a szívét. A sebből friss, meleg vér serkent ki, mely állítólag azoké az ártatlan embereké volt, akiket megtámadott. A test elégetése után a támadások abbamaradtak.

A vámpírhiedelmek mellett a kastély a Harry Potter-filmek Roxfortjaként is ismeretes, és népszerű turistalátványosság. A legenda nyolcszáz évvel a Drakula regény születése előtt született.

 

A Highgate-i temető vámpírja

1969-ben halott állatok bukkantak fel a londoni Highgate-i temetőben. A beszámolók szerint az állattokból kiszívták a vért, és a nyakukon sebeket – talán fognyomokat – találtak. A szemtanúk említést tesznek egy magas, sötét férfiról, aki vészjósló aurával és hipnotikus erővel bírt. Az egyik szemtanú meg volt róla győződve, hogy a vámpír szó szerint odaszögelte őt a földhöz, majd eltűnt a szöggel együtt.

A hamar terjedő pletykák hatására önjelölt vámpírvadászok szállták meg a temetőt éjszakánként. Több koporsót is kiástak, melyet a környezetvédelmisek nem néztek jó szemmel, és be akarták záratni éjszakára a temetőt. A pletykák nem sokkal később abbamaradtak, de a történet a popkultúra részévé vált. A Buffy, a vámpírvadászban is előkerül a Highgate-i temető vámpírja, az 1972-es Drakula filmben (melyben Christopher Lee Drakulát, Peter Cushing pedig Van Helsinget játszik, már nem először) pedig erre a mondára építenek.

 

 

Sava Savanović

Ha az ember egy vámpírszellemmel találkozik, akkor érezheti igazán, hogy neki harangoztak. A legenda szerint Savanović egy régi malomban „élt”, és arra járókat csapolta meg éjszakánként. A listában szereplő vámpírok közül őt nem ölték meg. A szellem emberöltőket töltött a malomban, és ezért az újabb és újabb tulajdonosok féltek felújítani azt. Így egy idő után a malom leomlott, és abbamaradtak az állítólagos gyilkosságok, egészen mostanáig. Most a vidéket járja, új otthont keresve, ezért MAGA A VÁROSI TANÁCS szólítja fel az embereket arra, hogy tartsanak maguknál hagymát, keresztet és karót.

Sava Savanović az első szerb vámpírok között van nyilvántartva, a körülötte kialakult mesterséges pánikkeltés pedig alighanem turistacsalogatás. Elvégre egy szellem ellen nem sokra mehetnénk az említett eszközökkel.

Kedves galaktika.hu olvasó! Most egy ajándék Arszen és a játék hatalma regényrészlettel köszönjük meg, hogy meglátogattad honlapunkat. Ehhez az alábbi linken férsz hozzá:

http://galaktikabolt.hu/termek/marina_es_szergej_gyacsenko_arszen_es_a_jatek_hatalma_e-reszlet.html

Hogyan tudod megszerezni? Rövid regisztráció után kosárba teszed az e-novellát, majd amikor véglegesíted vásárlásodat, a “KUPON” részbe írd be ezt az exkluzív kódot: galaktikaolvaso4

Ezután a novella ára levonódik a vásárlásodból, majd a “Személyes átvétel” fizetési opciót választva megrendeled a terméket, s már csak annyi dolgod van, hogy megvárod, amíg kollégánk engedélyezi a letöltést – és máris olvashatod az ajándék novellát!

 

A Croglin Grange vámpírja

Az 1800-as években a Cranwell család vett egy házat Cumbriában, a Croglin Grange birtokon. Egy éjszaka Lady Cranwell furcsa fényekre lett figyelmes az ablakánál, és mikor elhúzta a függönyét, észrevette, hogy a fényeknek egy szempár volt a forrásuk. Az ablakon betörve megragadta a hölgyet, és a nyakába harapott. Testvérei éppen időben érkeztek, de nem tudták elfogni a macskaszerű vámpírt. Elhatározták, hogy csapdába csalják, melyhez az alvó Lady Cranwellt használták fel. Sikerült meglőniük, de az kereket oldott. Végül a vámpírt egy kriptában találták meg, és a feldühödött csőcselékkel együtt elégették nyugvó, vérző testét.

 

A cikk még nem ért véget! Még öt vérszívóról olvashat a Booker.hun!

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Ez érdekes ugyanakkor megdőbbentő cikk volt. Nem tudtam hogy a valóságban is léteztek. Ezek a történetek addig lesznek csak félelmetesek amíg nem válunk kiborggá.

Vélemény, hozzászólás?