Öt érdekesség a Plútó legújabban megismert holdjáról

Július 11-én bejelentették: Naprendszerünk legkisebb bolygójának, a Plútónak újabb holdját fedezték fel, ezzel már ötre emelkedett a körülötte keringő ismert objektumok száma.

A kutatók a Hubble űrteleszkóp segítségével találtak rá az új holdra. A Plútó öt holdjából így már négy (a jelenlegi, a P4, a Nix és a Hydra) ennek az űreszköznek köszönhető.

De mit is kell tudnunk erről az új holdról?

1. Szép neve van

Úgy hívják: S/2012 (1234340). Mondjuk ez még csak a “leánykori” neve, hamarosan valami könnyedebben megjegyezhetőre cserélik – méghozzá P5-re. Hamarosan, a csillagászati egyezményeknek hála P4 és P5 is mitológiai nevet fog kapni.

2. Aprócska kis keringő objektum

Nem olyan, mint a mi Holdunk, amit saját tömege és gravitációja gömb alakúvá csiszolt. Ehelyett egy 10-24 km átmérőjű, szabálytalan formájú szikla.

P5 így a legkisebb méretű a jelenleg ismert Plútó-holdak közül. A Charon 1043 km átmérőjű, a Nix és a Hydra 32 és 113 km között vannak, P4 pedig 13 és 34 km között.

3. Nincs távol a Plútótól

Hát, nagyon nincs: mindössze 47.000 km az átlagos távolsága a bolygótól. A Föld Holdja ehhez képest 385.000 km-re kering tőlünk.

4. Lehet, hogy egy nagy ütközésből fennmaradt szilánk

A Plútó 2300 km-es átlójával határozottan kicsinek számít.  A tudomány szerint maga a bolygó és holdjai is egy hatalmas ütközés maradványai lehetnek.

5. Idegesíti az űrkutatókat

Így van. A NASA New Horizons műholdja ugyanis már javában tart a Plútó felé, hogy megkerülje és adatokat gyűjtsön róla. A P4 tavalyi, és a P5 jelen felfedezése azt mutatja, hogy a Plútó rendszere sokkal telítettebb, mint azt hitték,így a new Horizonsnak oda kell figyelni, hova lép: igazán kellemetlen volna az évekig tartó utazást azzal lezárni, hogy lefejelni P5-öt, vagy egy másik helyi objektumot, amiről lehet, hogy még nem is tudunk.

Igazából a Hubble-lel is azért vizsgálják a Plútót és környékét, hogy az objektumok listázásával és dokumentálásával minimalizálják a veszélyt, ami a New Horizonsra is vár. A gyorsan mozgó szonda számára ugyanis már egy kavics méretű objektummal való ütközés is nagyon veszélyes volna.

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

Vélemény, hozzászólás?