Peter S. Beagle az SFWA új Grand Masterje

A Science Fiction &  Fantasy Writers of America (SFWA) bejelentette, ki lesz a 34. Damon Knight Grand Master: Peter S. Beagle, Az utolsó egyszarvú szerzője. Beagle a kitüntetést hivatalosan a május 17. és 20. között tartandó 52. Nebula-díj bankettjén veheti át.

A Grand Master címmel olyan SFF-ben alkotó szerzőket tüntetnek ki, akik életművükke gazdagították a fantasztikum irodalmát. A díj 1975-ös alapítása óta olyan zseniális íróknak adományozták a Grand master nevet, mint Robert Heinlein, C. J. Cherryh, Anne McCaffrey, Ursula K. Le Guin, Isaac Asimov, Ray Bradbury és Joe Haldeman, de 2016-ban egy nekünk külön kedves szerzőt, Jane Yolent is Grand masternek neveztek ki.

Peter S. Beagle legismertebb műve Az utolsó egyszarvú (1968) című fantasyje (1982-ben rajzfilm is készült belőle), de számos más művét is érdemes kiemelni, köztük A fogadós énekét (1993), az Egy csendes zugot (1960) és fantasztikus novelláit, amelyek közül jó párat magyarul a Tükörbirodalmakban olvashattok. Munkásságát korábban is elismerték különböző díjakkal, például a “Two Hearts” kisregényért 2005-ban Nebula-díjat nyert, Mythopoeic-et a The Folk of the Air-ért (1987) és a Tamsin történetéért (1999). Irodalom mellett a filmes szakmában is alkotott, mint forgatókönyvíró, például Hugo-ra jelölték a Gyűrűk Ura rajzfilmért és a Star Trek: Az új nemzedék”Sarek” című epizódjáért.

Az SFWA elnöke,  Cat Rambo így foglalta össze Beagle munkásságát:

Peter S. Beagle munkássága fantasy olvasók tömegeinek jelentette a fantasztikumba vezető kaput, de ugyanúgy számos írónak is, köztük nekem. Írásai más megvilágosításba helyezik az emberi szívet és annak szépségeit, még akkor is, ha ez a szív romlott és kapzsi. Megmutatja, hogy a szépség milyen tökéletlen körülmények között születik. Beagle vitathatatlanul a legjobbak közé tartozik, és kiváltságnak tartom, hogy én kérhetem meg, legyen a következő SFWA Damon Knight Grand Master.

A hír forrása: SFWA

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...