Por és hamu vagyunk – a legnagyobb vulkánkitörések a történelemben

Az emberiség gyakran azt gondolja, hogy igába hajthatja a természetet, de valójában teljesen kiszolgáltatottak vagyunk bolygónk kiszámíthatatlan természetének. Megtanultuk előre jelezni a földrengéseket és vulkánkitöréseket, de ha mi el is menekülünk a katasztrófák útjából, otthonainkat és földjeinket nem tudjuk elköltöztetni. Súlyos károk keletkeznek a flórában és a faunában.

79 – Vezúv – a mai Olaszország területe
A Vezúv 79-es kitörése négy teljes települést temetett maga alá, köztük Pompejit, ami mai napig megőrizte a katasztrófa emlékét. A láva halott múzeummá változtatta a várost. A vulkán azóta is aktív, a világ egyik legveszélyesebb tűzhányójaként tartják számon.


1883 – Krakatau – Indonézia
A hegy a hirosimai atombomba energiájának ötezerszeresével robbant szét. Ez az egyik legszörnyűbb vulkánkatasztrófa a történelemben. A vulkáni hamu körbeért az egész bolygón, a kialakult szökőárak 36000 ember életét követelték a környező partokon. A kitörést még Ausztráliában is hallani lehetett.

A Krakatau a mai napig aktív vulkán. Kitört például 2007-ben…

…és 2009-ben is.

1902 – Mount Pelée – Martinique sziget (Franciaország tengerentúli megyéje)
A 20. század egyik legsúlyosabb katasztrófáját okozta a Mount Pelée kitörése. A sziget legnagyobb városának, St. Pierre-nek a teljes pusztulását és közel 30000 ember halálát okozta.

A fiatalabb korosztályt sem árt megismertetni a természet ijesztő oldalával

1951 – Mount Lamington – Pápaua Új-Guinea
A Lamington sokáig szunnyadt, de amikor kitört, a hegy oldala gyakorlatilag kirobbant, körülbelül 4000 ember vesztette ekkor életét.

1963 – Gunung Agung – Indonézia
A Gunung Agung kitöréséből azért lett óriási katasztrófa, mert egy vallás ünnep ideje alatt történt, így nem csak a elhuny emberek száma, de az állatoké is nagy, és még több ember vált otthontalanná.

Mindent megtudhatsz a vulkánokról a Mi Micsoda sorozat könyvéből

1982 – El Chichon – Mexikó
A 1982-es kitörésben több ezer ember vesztette életét. A közben kialakult erupciós felhő volt az első a történelemben, aminek aztán követni tudták az útját.

1985 – Nevado del Ruiz – Kolumbia
A Nevado del Ruiz kitörésében keletkező iszapár eltemette Armero városát. 22000 ember hunyt el ekkor.

1986 – Nyos-tó – Kamerun
A következő évben bekövetkezett katasztrófában nem a láva, vagy az iszap pusztított, hanem a légkörbe kerülő gázok. A szén-dioxid kitörésben 1700 ember fulladt meg, és rengeteg állat pusztult el.

2002 – Mount Papandayan – Indonézia
A legutolsó halálos vulkánkitörés körülbelül 40 falut érintett, és 3000 ember vesztette életét következtében.

2010 – Eyjafjallajökull – Izland
Mindenki emlékszik még az izlandi tűzhányó kitörésére, amelynek neve számos tévés riporter nyelvét megakasztotta. Olyan sok vulkáni hamu került a levegőbe, hogy napokra fel kellett függeszteni gyakorlatilag teljes Európa légiközlekedését.

2014 – Bárðarbunga – Izland
Most pedig Izland egy másik vulkánnal riogatja Európát: ma reggelre kitört a Bárðarbunga. A tűzhányó szerencsére nem fenyeget lakott területeket, azonban a szigetországban máris korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni a repülőközlekedésben, és csak az időjáráson múlik, hogy megtörténik-e az, mint az  Eyjafjallajökull erupciójakor.

A múltkori félreértések elkerülése érdekében már most ilyen útmutatókkal van tele az internet:

Illetve élőben is lehet nézni a Bárðarbungát.

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Zakariás Bianka szerint:

    Nagyon jó, de lehetne hozzá képeket is rakni.

  2. mikropolisz szerint:

    1991 pinatubo, fülöp-szk. (pliniusi kitörésnek osztályozták)

    75ezer éve toba szupervulkán
    (igaz, még nem írtak, de óriási hatással volt az emberi történelemre)

Vélemény, hozzászólás?