Rántottát a robottól

Az IEEE nemzetközi robotikai és automatizálási konferencián (amelyet most virtuálisan rendeztek meg) egy mérnökcsapat bemutatott egy ipari robotot, amelyek megtanítottak önállóan omlettet készíteni.

Az angol csapat gépi tanulást használtak a robot kiképzéséhez, így érték el, hogy a robot végzi el a teljes munkafolyamatot egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig.

A főzés ránézésre egyszerű, csak lépések egymásutánisága. De mégsem lesz mindenkiből kiváló szakács. Ezért is speciális kihívás egy robotot megtanítani étel előkészítésére és elkészítésére. Ehhez a számítógépes látás, érzékelés, robotvezérlés, és az ember-robot kapcsolat rendkívül bonyolult és összetett problémáit kell megoldani.

A robotok inkább mennyiségi feladatok elvégzésére alkalmas. A főzés egyúttal minőségi munka, amely során környezeti tényezőkhöz kell alkalmazkodni. A főzés már csak azért is nagyon érdekes probléma a robotika számára, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen, ha ételről van szó.

A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek építettek már prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, és képességeik elmaradnak az emberek kulináris jártasságától.

Az már csak ráadás, hogy az elkészült étel jóízű lett, jobb, mint amire a mérnökök számítottak.

A tojásételek, de különösen az omlett elkészítése mindig is a kulináris jártasság tesztjének számított. Az omlett egyike azon ételeknek, amely könnyen elkészíthető, de nehéz jól elkészíteni. Ez ideális próbája a robotséf képességeinek, hiszen önállóan kell megtalálnia az ízt, az állagot és a megjelenést.

Egy szingapúri hotelben már működik két éve egy omlett készítő robot. Bár ennek működése sokkal egyszerűbb: Mint egy gyártósor mellett, csak az előre rögzített mozdulatokat ismétli pontosan ugyanúgy. Minden tökéletesen egyforma, az egyetlen változatosságot egy kis tálka biztosítja, amibe mi válogathatjuk bele z extra összetevőket.

Facebook hozzászólások

You may also like...