Robbanó meteort fotóztak a Leonida-rajból

Hemzsegnek a látnivalók egyetlen képen: a Szíriuszt, az Oriont, a Jupitert és még egy robbanó meteort is elcsíptek egyetlen képen. A fotó a Kanári-szigeteken lévő Teide Obszervatóriumból készült.

Galaktika magazin logótervező pályázatról bővebben itt olvashatsz!

A Leonidák meteorraj múlt heti maximumát erősen zavarta a holdfény, de néhány szép hullócsillagot sikerült lefényképeznie az észlelőknek. Egy fényes meteor, azaz tűzgömb fényképe látható a mellékelt fotón. A jelenséget a Meteros Világszervezet (IMO) egyik gyakorlott észlelője, Jürgen Rendtel örökített meg a Kanári-szigeteken lévő Teide Obszervatóriumból.

Forrás: Juergen Rendtel, AIP Potsdam, IMO

Egy fényes, útja végén robbanó Leonida-meteor a Kanári-szigetekről fényképezve. A fotó jobb alsó felén látható két kisebb kép a jelenség után visszamaradt nyom változását mutatja.

Keresse a novemberi Galaktika magazint DVD-melléklettel is!

A képen a látványos téli csillagképek jól azonosíthatók: a kép bal felén az Orion (Vadász), a centrumban a Taurus (Bika) sárgás főcsillaga, az Aldebaran látszik (alatta húz el a meteor). A kép bal felső részén a fényes Szíriusz is megjelenik, legalul pedig a Jupiter virít a Teide Obszervatórium két távcsövének kupolája felett. Utóbbi jól mutatja, hogy a hozzá hasonló fényességű meteor feltűnő látvány lehetett.


Kövess bennünket a facebookon is!

forrás: origo.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?