Robot rovar

Fejlesztők rovarként viselkedő robotot mutattak be.

Egészen elképesztő, hogy az elmúlt néhány évben hova fejlődött a robotika.  Különösen látványos ez az élet lemásolásának a terén. Hiába, amit a természet egyszer már kitalált, minek újra feltalálni. A robotszamár után jött a robot hal, a robot madár, és most itt a robot rovar.  A kutatók kifejlesztettek egy programozható, önálló, szabadon repülő robotot, melyet a szárnyai mozgását a természet inspirálta. Képes lebegni, hihetetlen gyorsan felgyorsulni, és nem okoz neki gondot egy gyors manőver, akár egy akrobatikus bukfenc sem.

Egyelőre még több mint 30 centiméter széles, még várni kell a légy vagy szúnyog méretű változatra. De komoly eredmény, hogy a mylarból készült szárnyainak mozgása kevesebb energiát igényel, mint egy drón propeller meghajtása.

A bionika (biomimikri, biomimetika vagy biomimézis néven is ismert) olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba, abból a megfontolásból is kiindulva, hogy a természetben fennálló természetes kiválasztódás az optimális megoldásokat jelenti egy-egy problémára.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...